Dionyssomarble
Περιβαλλον

Dionyssomarble Μάρμαρα Διονύσου-Πεντέλης: Μια ιστορική διαδρομή βιωσιμότητας 147 ετών

Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Dionyssomarble-Μάρμαρα Διονύσου-Πεντέλης: Δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον, διατηρώντας την ανάδειξη του πολιτισμού

Το μάρμαρο δεν είναι μόνο υλικό – είναι φωνή από το παρελθόν, μέρος της Αρχαίας Ελλάδας, ένας καμβάς που αφηγείται ιστορίες αιώνων, πολιτισμών και ανθρώπινων επιτευγμάτων. Είναι το υλικό που φιλοξενεί τα όνειρα των καλλιτεχνών και τις προσδοκίες των αρχιτεκτόνων, μάρτυρας μιας κληρονομιάς που συνεχώς αναγεννιέται. Γνωστό για την αντοχή και την ομορφιά του, το μάρμαρο αποτελεί ένα από τα πιο αριστοκρατικά υλικά που χρησιμοποιούνται για αιώνες τώρα τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και την γλυπτική.

Στην Ελλάδα, μία από τις πιο γνωστές περιοχές εξόρυξης μαρμάρου είναι αυτή της Πεντέλης, φημισμένη για ένα από τα πιο διάσημα μάρμαρα παγκοσμίως. Στην αγκαλιά του βουνού, το λευκό μάρμαρο αναδύεται σαν ζωντανόστοιχείο, με μνήμες και ιστορίες. Κάθε γραμμή και κάθε «φλέβα» πάνω του είναι το αποτύπωμα του χρόνου και των διεργασιών της φύσης. Η Dionyssomarble, δεν εξορύσσει απλώς μάρμαρο, αλλά συνθέτει και κομμάτια πολιτισμού και τέχνης.

Dionyssomarble

Λίγα λόγια για τη Dionyssomarble - Μάρμαρα Διονύσου-Πεντέλης

Η Dionyssomarble, με έδρα τον Διόνυσο και με πάνω από 140 χρόνια ιστορίας, ειδικεύεται στην εξόρυξη και επεξεργασία του πεντελικού μαρμάρου από τα λατομεία του Διονύσου. Η εν λόγω ιστορική εταιρεία της χώρας ως μοναδικός παραγωγός πεντελικού μαρμάρου διαθέτει σήμερα όλα τα μάρμαρα για την αναστήλωση του Παρθενώνα και άλλων αρχαίων μνημείων.

Ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας

Στον κόσμο που ζούμε, η ευθύνη προς τη γη και την κληρονομιά μας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ και είναι κάτι που η Dionyssomarble έχει κατανοήσει καλά, αποτελώντας ένα παράδειγμα του πώς μια εταιρεία μπορεί να συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με τη βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παράγει το μάρμαρο με σύγχρονες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές.

Η πολιτική της εστιάζει και στην πλήρη αξιοποίηση των υλικών που παράγονται κατά την εξόρυξη μαρμάρου- zerowaste είναι η νέα τάση! Η μετατροπή πλεονασμάτων σε μαρμαρόσκονη, αδρανή υλικά και fillers είναι μια προσέγγιση που όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά και προσφέρει νέα ζωή σε υλικά που αλλιώς θα είχαν απορριφθεί- νέα ζωή στα υλικά, περισσότερη ζωή για το περιβάλλον. Αυτή η στρατηγική δείχνει πώς μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί βιώσιμα, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και υιοθετώντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές που αποτελούν μια ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία. Το 2019 το λατομείου Διονύσου έγινε το πρώτο λατομείο στην Ελλάδα με πιστοποίηση ISO 14001 που αφορά το περιβάλλον (ακολούθησε το 2024 το λατομείο του Βώλακα της Nordia), ενώ οι παραγόμενες πλάκες μαρμάρου Διονύσου είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα που συνοδεύονται από  εγκεκριμένες EPD (Environmental Product Declarations – Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων) οι οποίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14025. Η Dionyssomarble έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι όσον αφορά το περιβάλλον είναι πάντοτε πρώτη.

Την ίδια στιγμή, πέρα από τις βιώσιμες πρακτικές αναφορικά με τη δραστηριότητα της, η εταιρεία έχει αναλάβει ενέργειες κοινωνικής ευθύνης με σειρά αναδασώσεων που ξεκινούν από το παρελθόν έως σήμερα με αποκορύφωμα την αναδάσωση του Σταματοβουνίου που κάηκε με την τελευταία πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2024. Η εταιρεία για το σκοπό της πυροπροστασίας συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές πυροσβέστες παρέχοντάς τους βυτιοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και προσωπικό εξοπλισμό προστασίας.

Όλη αυτή η στάση με όραμα ένα πιο βιώσιμο αύριο δεν είναι κάτι νέο για την Dionyssomarble. Η εταιρεία από τη δεκαετία του 1970, δείχνει έμπρακτα ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν χρειάζεται να έρχεται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική προστασία. Όταν εκείνη την εποχή, με προεδρικό διάταγμα, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των λατομείων στην Πεντέλη, σε μια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, η Dionyssomarble ανταποκρίθηκε άμεσα, κλείνοντας τα ιστορικά λατομεία στις θέσεις Αλούλα και Σωληνάρι. Μάλιστα, αντί να εγκαταλείψει την περιοχή, η εταιρεία πρωτοστάτησε σε ένα έργο ανάπλασης και αναδάσωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου και χώρου πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής- εμπνέοντας και άλλες εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Το έργο ανέλαβε η διακεκριμένη αρχιτέκτονας τοπίου NellaGolanda, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό: το εγχείρημα βραβεύτηκε το 2000 στην Biennale της Βαρκελώνης με το “RosaBarba” LandscapeAward.

Παράλληλα την δεκαετία του 1990 η Dionyssomarble πρωτοπόρησε για άλλη μια φορά εφαρμόζοντας την πρώτη υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου στην Ελλάδα στο λατομείου του Διονύσου, αφήνοντας έτσι άθικτη την επιφάνεια και το υπερκείμενο δάσος. Σήμερα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία η εταιρεία είναι ανοιχτή και οργανώνει και η ίδια εκδηλώσεις στο χώρο των λατομείων, τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς. 

Η κληρονομιά του μαρμάρου είναι μια κληρονομιά που μας αφορά όλους. Είναι μια πρόσκληση να δούμε πέρα από την υλική διάσταση, να αναγνωρίσουμε τη βαθιά σύνδεση μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και φύσης.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και τη φιλοσοφία της εταιρείας εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Τα 30+1 βιβλία του 2024
Τα 30+1 βιβλία του 2024

Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)