10 τρόποι για να εντάξεις την βιωσιμότητα στην καθημερινότητά σου
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
10 τρόποι για να εφαρμόσεις πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, από την άνεση του σπιτιού σου.
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Παρακάτω ακολουθούν 10 απλοί τρόποι για να εφαρμόσεις πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, από την άνεση του σπιτιού σου.
1.Ανακύκλωση
Πλαστικά, γυάλινα και χάρτινα είδη που προορίζονται για τα σκουπίδια, μπορούν να ανακυκλωθούν ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψουν στον κύκλο παραγωγής, αρκεί να τοποθετηθούν στους μπλε ειδικούς κάδους.
2.Κομποστοποίηση
Ήξερες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού είναι οργανικά και μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα αρκεί να κομποστοποιηθούν; Φυτά, φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά, υπολείμματα από διάφορα φρούτα, Τσόφλια αβγών, υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ. Έτσι βοηθάς στην μείωση των χημικών λιπασμάτων.
3.Επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη
Θερμός, παγούρι, πάνινες τσάντες, σακούλες τροφίμων από σιλικόνη, χάρτινα καλαμάκια είναι κάποιες μόνο από τις εναλλακτικές προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των πλαστικών απορρημάτων. Επίσης, έχεις δοκιμάσει τις ξύλινες οδοντόβουρτσες;
4.Εξοικονομήση νερού
Το νερό είναι πολύτιμο και στην εποχή της κλιματικής κρίσης καθόλου δεδομένο. Γι’αρχή μπορείς να ξεκινήσεις κλείνοντας την βρύση κατά την διάρκεια που πλένεις τα δόντια σου. Στη συνέχεια μπορείς να τοποθετήσεις εξαρτήματα που εξοικονομούν νερό, όπως κεφαλές ντους χαμηλής ροής και ειδικά φίλτρα για την βρύση. Τέλος, ρίξε στα λουλούδια νερό που θα συλλέξεις από την βροχή.
5.Εξοικονόμηση ενέργειας
Μπορείς να ξεκινήσεις με το να μην ανοίγεις τα φώτα όταν δεν χρειάζεται πραγματικά και να βγάζεις από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν είναι σε χρήση. Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευές χαμηλής ενεργειακής απόδοσης που κάνουν καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου, όπως οι λαμπτήρες LED.
6.Ψώνια από την τοπική αγορά
Με το να επιλέγεις τρόφιμα που παράγονται τοπικά και δεν χρειάζονται μεταφορά μεγάλης απόστασης, βοηθάς στην μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Σε αυτό θα βοηθούσε για παράδειγμα η επιλογή εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα με το να επισκέπτεσαι τα συνοικιακά καταστήματα και τα παζάρια τονώνεις την τοπική οικονομία.
7.Φιλικά μέσα μεταφορά
Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές ώστε η μεταφορά σου να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επέλεξε μέσα μικροκινητικότητας, το ποδήλατο ή το πατίνι, μέσα μαζικής μεταφοράς ή ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Επίσης, μπορείς πάντα να ξεκινήσεις να περπατάς περισσότερο.
8.Hθική μόδα
Στηρίζοντας την ηθική μόδα ή αλλιώς slow fashion, στηρίζεις βιώσιμα brands, επιχειρήσεις με οικολογική συνείδηση και εταιρική ευθύνη, που σέβονται το περιβάλλον και παρέχουν υγιή συνθήκες εργασίας. Αυτό μπορείς να το κάνεις και με το να επιλέγεις να ψωνίζεις από second hand καταστήματα ρούχων που παρατείνουν την ζωή των υφασμάτων ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που αξιοποιούν την φύρα υφασμάτων σε αξεσουάρ, τρανταχτό παράδειγμα zero waste φιλοσοφίας. Στην ίδια λογική μπορείς να ανακυκλώσεις, να δωρίσεις ή να μεταποιήσεις σε μοδίστρα τα ρούχα που θες να πετάξεις.
9.Zero waste μαγειρική
Πριν πετάξεις φαγητό που περίσσεψε ξανασκέψου το. Οι φλούδες του πορτοκαλιού για παράδειγμα μπορούν να γίνουν φυσικό αρωματικό χώρου και η γέμιση πίτας που περίσσεψε μπορεί να γαρνίρει μακαρόνια την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό μπορείς να καλλιεργείς στον κήπο ή το μπαλκόνι σου τα δικά σου αρωματικά, γιατί όχι και ζαρζαβατικά.
10.Οικολογικά καθαριστικά
Τα περισσότερα καθαριστικά του εμπορίου περιέχουν χημικά και τοξίνες που βλάπτουν το περιβάλλον. Δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με λιγότερο επιβλαβείς λύσεις, που έχουν βάση το λεμόνι, το ξύδι, τη μαγειρική σόδα και το πράσινο φυσικό σαπούνι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.