Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον και το ντεκόρ του υπνοδωματίου μπορούν να προσφέρουν ηρεμία σε σώμα και πνεύμα και φυσικά τέλειο στιλ στον χώρο
Μπορεί η τεχνολογία να συμβάλλει σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη;
Αειφόρος τεχνολογία: Τι είναι, πού εφαρμόζεται και πώς βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος
Πλέον έχουμε έξυπνα κινητά, έξυπνες κουζίνες, έξυπνα αμάξια και την πιο έξυπνη απ’ όλους, τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη και απλή, αλλά θα μπορούσε πιο βιώσιμη; Με την κλιματική αλλαγή να χτυπάει καμπανάκι και το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας να τίθεται όλο και πιο συχνά στην ατζέντα, η τεχνολογία παίρνει τη σκυτάλη και προσπαθεί να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο. Σήμερα, η πλειοψηφία των εταιριών και οργανισμών προσπαθούν όλο και περισσότερο να δημιουργήσουν μια πιο πράσινη ταυτότητα, διοργανώνοντας δράσεις, δημιουργώντας χώρους εργασίας με eco-friendly χαρακτήρα, έχοντας ως βασικό σύμμαχο την αειφόρο τεχνολογία.
Αειφόρος τεχνολογία και οι πράσινες τεχνικές
Η αειφόρος τεχνολογία είναι ένα σύνολο ψηφιακών λύσεων που οδηγούν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα, ακολουθώντας την προσέγγιση της ESG. Ο στόχος εδώ είναι διπλός: παραγωγή νέων τεχνολογιών χρησιμοποιώντας βιώσιμες διαδικασίες/υλικά και χρήση τεχνολογιών για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η τεχνολογία βρίσκεται παντού, εμφανίζεται σε τομείς όπως η γεωργία μέχρι η υγειονομική περίθαλψη, μαθαίνοντας να προσαρμόζεται στις ανάλογες ανάγκες και απαιτήσεις, με πρακτικές που ενισχύει το έργο αλλά και τον οικολογικό χαρακτήρα.
Αειφόρος τεχνολογία και γεωργία
Κι όμως τα drones, δεν χρησιμοποιούνται μονάχα για εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες, αλλά ξέρουν καλά πώς να παρακολουθούν την υγεία του εδάφους. Έχοντας ειδικές κάμερες, με όραση τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε μηχανική μάθηση, τα ιπτάμενα αυτά εργαλεία είναι ικανά να βάλουν μέχρι και λίπασμα. Μια κίνηση φαινομενικά μικρή, η οποία όμως έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο σε άνθρακα, από ότι τα τρακτέρ, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για πρόκληση ζημιάς του εδάφους. Τέτοιου είδους πρακτικές αποκτούν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη γεωργία, μια και βοηθούν τους επαγγελματίες να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες του εδάφους, μέσα από τα δεδομένα που προκύπτουν κατα τη χρήση τους, αλλά και να υιοθετήσουν έναν πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τροπο εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φάρμα του Μέλλοντος, στο Λέλισταντ της Ολλανδίας, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο με πυρήνα τη βιωσιμότητα, για κάθε αγρότη.
Αειφόρος τεχνολογία και οδήγηση
Για δρόμους με λιγότερο καυσαέριο και οδηγούς που δεν χρειάζεται να πληρώνουν συνεχώς βενζίνη, οι χάρτες της Google προσπαθούν να προτείνουν έξυπνες διαδρομές, για εξοικονόμηση καυσίμου. Συνήθως αποφεύγονται οι ανηφόρες και προτιμώνται δρόμοι στους οποίους μπορεί να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σταθερή η ταχύτητα. Αυτό όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας και στην προκειμένη περίπτωση των δορυφόρων. Σύμφωνα με την ομάδα της Google Research από το 2021 έως το 2023, οι διαδρομές αυτές συνέβαλαν στην αποτροπή περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών CO2e, ισοδύναμος με την απομάκρυνση περίπου 500.000 αυτοκινήτων με βάση το καύσιμο.
Αειφόρος τεχνολογία και πυρκαγιές
Κάθε καλοκαίρι μετράμε όλο και περισσότερες δασικές εκτάσεις που καίγονται, βλέποντας καμμένη γη που θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει όπως πριν. Ένα ζήτημα μεγάλων διαστάσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, για αυτό και ένα νέο project με στόχο την ανίχνευση φωτιάς πριν ακόμα εξαπλωθεί βρίσκεται στα σκαριά. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικών εικόνων, το project αυτό θα εντοπίζει τις πυρκαγιές στα αρχικά τους στάδια, βοηθώντας τις πυροσβεστικές αρχές να ανταποκριθούν πιο γρήγορα και άμεσα. Ένα έργο μέσω του οποίου θα παρέχεται αναλυτική παρακολούθηση των ορίων δασικών πυρκαγιών και χάρτες με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το μέγεθος και τη θέση των ενεργών πυρκαγιών.
Αειφόρος τεχνολογία και υγειονομική περίθαλψη
Ένα από τα καλά της ψηφιακής εποχής είναι το πόσο εύκολα μπορούμε να προγραμματίζουμε τα ραντεβού στο γιατρό, αλλά και να συνταγογραφούνται φάρμακα με αυλή πια συνταγή, χάρη σε μερικούς κωδικούς. Κοινός παρανομαστής και στις δυο περιπτώσεις, εκτός από την τεχνολογία, είναι η εξοικονόμηση χαρτιού. Χάρη στην τηλεϊατρική, με τους ηλεκτρονικούς φάκελους υγείας, μαθαίνουμε να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα το χαρτί, ενώ ταυτόχρονα η μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης γίνεται πιο γρήγορα και απλά.
Η προστασία του πλανήτη και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ένα μέλλον με περισσότερο πράσινο και σεβασμό προς τη φύση είναι πλέον στο προσκήνιο. Η τεχνολογία που συνεχώς αλλάζει, και μαζί της αλλάζουμε και εμείς, έρχεται για να δημιουργήσει με τα εργαλεία του σήμερα ένα βιώσιμο αύριο.
Δειτε περισσοτερα
«Δε θυμάμαι ομορφότερη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη από τη φετινή, δε χορταίνω χρονιάρες μέρες να τη διασχίζω»
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2024 και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες
Επανεκτίμηση μιας παρεξηγημένης προεδρίας
Αστραπιαίες μαζικές επιτυχίες, έξυπνη εκμετάλλευση ποπ κενών, outsider ραπ με άποψη, TikTok παιδιά και κιθάρες που επιμένουν ψάχνοντας την ευκαιρία τους