Περιβαλλον

Γνωρίστε τον Πέστο: Ο παχουλός βασιλικός πιγκουίνος που έγινε viral

Έχει σοκολατένιο χρώμα, είναι χνουδωτός και ξετρελαίνει το διαδίκτυο

Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο εννέα μηνών βασιλικός πιγκουίνος Πέστο έχει αναδειχθεί σε viral σταρ των κοινωνικών δικτύων - Ζυγίζει 22,5 κιλά και καταβροχθίζει έως και 30 ψάρια ημερησίως.

Ανάμεσα στη θάλασσα των γυαλιστερών ασπρόμαυρων πιγκουίνων που αποκαλούν σπίτι τους ένα δημοφιλές ενυδρείο της Αυστραλίας, ένας παχουλός νεοσσός ξεχωρίζει.

Πρόκειται για τον Πέστο, έναν υπερβολικά χνουδωτό βασιλικό πιγκουίνο σε σοκολατένιο καφέ χρώμα και ύψος που ξεπερνά τους θετούς γονείς του, ενώ ζυγίζει περισσότερο και από τους δύο μαζί.

Χαρακτηρισμένο με τρυφερότητα ως «χοντρούλης», το ιδιαίτερο πιγκουινάκι έχει αναδειχθεί σε viral σούπερσταρ και έχει προσελκύσει μια λεγεώνα παθιασμένων θαυμαστών, συμπεριλαμβανόμενης της ποπ σταρ Κέιτι Πέρι.

Η φήμη του πιγκουίνου Πέστο έχει φτάσει σε κοινό δισεκατομμυρίων

Η εικόνα του Πέστο έχει φτάσει σε κοινό δισεκατομμυρίων κυριαρχώντας στους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απολαμβάνοντας ευρεία τηλεοπτική κάλυψη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο στο Sea Life Aquarium της Μελβούρνης.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι υποστηρίζουν ότι η δημοφιλία του ανταγωνίζεται ακόμη και εκείνη της Μου-Ντενγκ, του πυγμαίου ιπποπόταμου που έχει κατακτήσει καρδιές σε όλη την Ασία

Γεννημένος τον Ιανουάριο με βάρος μόλις 200 γραμμάρια, ο εννέα μηνών βασιλικός πιγκουίνος είναι τώρα πάνω από εκατό φορές μεγαλύτερος. Με το επιβλητικό βάρος των 22,5 κιλών, είναι ο μεγαλύτερος νεοσσός που έχει δει ποτέ το ενυδρείο.

Είναι φυσιολογικό για τους πιγκουίνους να συσσωρεύουν κάποια κιλά μετά την εκκόλαψή τους, δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος του ενυδρείου Τζασίντα Έρλι, αλλά οι φύλακες δεν είχαν ιδέα ότι ο Πέστο θα γινόταν τόσο τεράστιος.

«Είναι ένας συνδυασμός φύσης και ανατροφής, πραγματικά», εξηγεί η θαλάσσια βιολόγος.

Ο βιολογικός πατέρας του Πέστο είναι αρκετά ψηλός, αλλά τον φρόντισαν επίσης πολύ καλά οι θετοί γονείς του, ο Τάνγκο και ο Χάντσον: «Τους επισκιάζει τώρα, πράγμα που τον κάνει επίσης να φαίνεται κωμικά μεγάλος».

«Θα αδυνατίσει ωραία και κομψά»

Η κ. Έρλι λέει ότι το σημαντικό βάρος του Πέστο οφείλεται εν μέρει και στην «πολύ υγιή του όρεξη» - ένας ήπιος τρόπος να πει κανείς ότι καταβροχθίζει έως και 30 ψάρια ημερησίως.

Αλλά τονίζει ότι είναι υγιής και σύντομα θα αρχίσει να χάνει βάρος με φυσικό τρόπο.

«Αν τον σκουντούσα, ολόκληρο το δάχτυλό μου θα εξαφανιζόταν εντελώς μέσα στα φτερά του», λέει η Τζασίντα Έρλι.

«Όταν αρχίσει να πετάει, θα χάσει πολύ από το χνούδι του μωρού και θα χάσει επίσης μεγάλο μέρος του βάρους του, οπότε θα αδυνατίσει ωραία και κομψά».

Τον περιγράφει ως κοινωνικό πλάσμα που φλυαρεί με «χαριτωμένο τόνο σφυρίγματος» και του αρέσει να ενοχλεί τους ενήλικες πιγκουίνους «όπως θα έκανε κάθε τυπικό νήπιο».

«Τείνει να είναι ο πρώτος που λέει κατά κάποιο τρόπο γεια στους φύλακες και επίσης ανταποκρίνεται στο όνομά του».

«Σίγουρα έχουμε τους αγαπημένους μας», λέει διπλωματικά η κ. Έρλι. «Αλλά ο Πέστο φαίνεται να είναι λίγο ερωτευμένος με όλους τους φύλακες».

(Με πληροφορίες του BBC News)