Περιβαλλον

Μοναχικό δελφίνι που προσπαθεί να ζευγαρώσει επιτίθεται σε ανθρώπους

Τι εικάζουν οι επιστήμονες γι’ αυτή την επιθετική συμπεριφορά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα δελφίνια είναι γνωστά για τη φιλική τους συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους, όχι όμως πάντα και όχι με όλους

Ένα μοναχικό και ενδεχομένως σεξουαλικά απογοητευμένο δελφίνι κατηγορείται για την έξαρση των επιθέσεων σε λουόμενους σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής, εικάζεται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι -ρινοδέλφινο για την ακρίβεια- ευθύνεται για 18 επιθέσεις κοντά στην πόλη Mihama, με την πιο αιματηρή να σημειώνεται εναντίον ενός παιδιού που χρειάστηκε τουλάχιστον 20 ράμματα στο δάχτυλό του για να το σώσει από τον ακρωτηριασμό.

Πέρσι, είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι – με σοβαρότερο τον τραυματισμό ενός λουόμενου που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά, ενώ ένα άλλο άτομο είχε τραυματιστεί σοβαρά το 2022.

Αυτό έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους της περιοχής στο συμπέρασμα ότι τα δελφίνια, παρά τη φήμη τους ως φιλικά θηλαστικά, μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Το 1994, ένα δελφίνι στη Βραζιλία επιτέθηκε σε δύο άνδρες κολυμβητές που προσπάθησαν να το καβαλήσουν, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλον. Το δελφίνι, με το παρατσούκλι Tião, πιστεύεται ότι είχε τραυματίσει τουλάχιστον 22 ανθρώπους πριν από αυτό.

Τι ωθεί τα δελφίνια να πραγματοποιούν επιθέσεις σε ανθρώπους

Ο Tadamichi Morisaka, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mie της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι το ραχιαίο πτερύγιο ενός δελφινιού που εντοπίστηκε να δαγκώνει τα δάχτυλα ενός άνδρα σε μια παραλία στην Tsuruga - μια πόλη-λιμάνι δίπλα στη Mihama- ταίριαζε με εκείνα ενός δελφινιού μήκους 2,5 μέτρων που παρατηρήθηκε πέρυσι στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Fukui.

Το ραχιαίο πτερύγιο είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα ενός δελφινιού, καθώς το καθένα έχει χαρακτηριστικές εγκοπές, κορυφογραμμές και χρωματισμό.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, καθώς οι πληγές στο ουραίο πτερύγιο είναι παρόμοιες με εκείνες των δελφινιών που εθεάθησαν πέρυσι στα ανοικτά της ακτής και είναι σπάνιο για τα δελφίνια, τα οποία συνήθως κινούνται σε ομάδες, να είναι μόνα τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο καθηγητής Morisaka.

Πρόσθεσε ότι τα αρσενικά ρινοδέλφινα επικοινωνούν «παίζοντας και δαγκώνοντας το ένα το άλλο». «Δεν προσπαθούν να τραυματίσουν τους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιούν τον τρόπο επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους με τους ανθρώπους»

Άλλοι έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί το ίδιο πλάσμα μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις - συμπεριλαμβανομένης της ανικανοποίητης επιθυμίας του για σεξ.

«Τα ρινοδέλφινα είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να εκφραστεί με πολύ φυσικούς τρόπους», δήλωσε ο δρ Σάιμον Άλεν, βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος Shark Bay Dolphin Research.

«Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους και σε άλλα κοινωνικά ζώα, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η σεξουαλική απογοήτευση ή η επιθυμία κυριαρχίας μπορεί να οδηγήσουν το δελφίνι να τραυματίσει τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρά. Δεδομένου ότι είναι τόσο δυνατά ζώα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς», εξηγεί ο δρ Άλεν και προσθέτει: «Το δελφίνι μπορεί να έχει εξοστρακιστεί από την ίδια του την κοινότητα και να αναζητά εναλλακτική συντροφιά».

Ο δρ Matthias Hoffmann-Kuhnt, ειδικός στα θαλάσσια θηλαστικά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι το δελφίνι θα μπορούσε επίσης να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, μόνο και μόνο στην προσπάθειά του να αμυνθεί.

«Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με την εμπειρία μου, αυτή είναι περισσότερο μια αμυντική συμπεριφορά όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν πολύ κοντά σε αυτά τα δελφίνια και δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν», εξηγεί ο ίδιος.

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για ανθρώπους που είτε προσπαθούσαν να καβαλήσουν τα δελφίνια είτε να βάλουν τα δάχτυλά τους στους φυσητήρες του.  «Έτσι, δεν είναι περίεργο που τα ζώα γίνονται στη συνέχεια επιθετικά ή τουλάχιστον προσπαθούν να προστατευτούν από τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί τους στο νερό», λέει.

Κατά τον ίδιο επιστήμονα, είναι επίσης πολύ πιθανό, το δελφίνι το οποίο κατηγορείται για τις επιθέσεις να είχε μία μάλλον κακή συνάντηση με έναν άνθρωπο και τώρα να κινείται επιθετικά προς κάθε ανθρώπινη φιγούρα που εμφανίζεται στον θαλάσσιο δρόμο του.

«Τα δελφίνια έχουν καλή μνήμη, παρόμοια με αυτή των ελεφάντων και θυμούνται αν κάποιος τα κακομεταχειρίστηκε στο παρελθόν», καταλήγει ο Hoffmann-Kuhnt.

Με πληροφορίες από BBC.com