Περιβαλλον

Σουηδία: Σχέδιο μαζικής εξόντωσης καφέ αρκούδων

Αντιδρούν οι οικολόγοι για τον αριθμό χορήγησης αδειών κυνηγίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σχέδιο μαζικής εξόντωσης αρκούδων στη Σουηδία
© Unsplash

Στη Σουηδία σκοπεύουν να σκοτώσουν γύρω στο 20% των καφέ αρκούδων

Η Σουηδία εξέδωσε άδειες για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στο ετήσιο κυνήγι αρκούδας της χώρας, το οποίο αρχίζει σήμερα, παρά τις ανησυχίες των οικολόγων.

Οι αρμόδιοι χορήγησαν άδειες για κάτι λιγότερο από 500 καφέ αρκούδες που θα θανατωθούν από κυνηγούς. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και θα μειώσει τον αριθμό των αρκούδων στη Σουηδία σε περίπου 2.000 - μείωση σχεδόν 40% από το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός των αδειών που εκδίδονται έχει θορυβήσει τους οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί θηρευτών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση σε ορισμένες χώρες χωρίς την κατάλληλη προστασία. «Πρόκειται για ένα καθαρό κυνήγι τροπαίων», δήλωσε ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων. «Η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία έχει ως στόχο τη θανάτωση των ζώων αντί της διατήρησής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι καφέ αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι εξαφάνισης στη Σουηδία τη δεκαετία του 1920, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση ο πληθυσμός ανέκαμψε και έφτασε στο αποκορύφωμα των περίπου 3.300 το 2008. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότεροι αρκούδες έχουν θανατωθεί, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 722 θανάτων πέρυσι. Φέτος, έχουν εκδοθεί άδειες θανάτωσης 486 αρκούδων, ενώ ένας ακόμη απροσδιόριστος αριθμός θα μπορούσε να πυροβοληθεί και σε κάθε σημείο της χώρας, στο οποίο οι αρκούδες εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα των κτηνοτρόφων.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένας νέος νόμος έδωσε στις τοπικές κυνηγετικές ενώσεις περισσότερες εξουσίες για την εποπτεία της διαχείρισης των μεγάλων θηρευτών, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες λύκοι και λύγκες έχουν επίσης θανατωθεί, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των οικολόγων.

Ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης για το Κυνήγι και τη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, δήλωσε: «Ακολουθούμε μόνο την οδηγία της πολιτικής της σουηδικής κυβέρνησης για την άγρια ζωή. Πρόκειται για μια ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και των μεγάλων θηρευτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κυνήγι της αρκούδας ξεκινά σήμερα».

Ωστόσο, ορισμένοι κυνηγοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του αριθμού των καφέ αρκούδων. Ο Anders Nilsson, κυνηγός στο Norrland, στη βόρεια Σουηδία, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιοι στην κυνηγετική κοινότητα που ανησυχούν για τη θανάτωση πάρα πολλών αρκούδων».

Ανησυχία υπάρχει και για τους πληθυσμούς του λύγκα στη χώρα, και ενώ στη Σουηδία έχει προηγηθεί η μεγαλύτερη σφαγή λύκων που έγινε ποτέ

Αν οι κυνηγοί συνεχίσουν να σκοτώνουν αρκούδες με παρόμοιο ρυθμό και το επόμενο έτος, η χώρα θα απέχει μόνο ένα ετήσιο κυνήγι από τον ελάχιστο αριθμό των 1.400, που θεωρείται απαραίτητος από τη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού.

Οι καφέ αρκούδες αποτελούν «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού παραβιάζουν την οδηγία της ΕΕ για τα ενδιαιτήματα, η οποία αναφέρει ότι «απαγορεύεται το σκόπιμο κυνήγι ή η θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί ως «έσχατη λύση».

Πηγή: Guardian.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.