Περιβαλλον

Φωτογραφίες - ντοκουμέντα δείχνουν πώς έλιωσαν παγετώνες στην Ελβετία μέσα σε 15 χρόνια

«Αυτή η εικόνα με έκανε να κλάψω» δηλώνει το ζευγάρι που τις κατέγραψε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελβετία: Φωτογραφίες από το λιώσιμο των παγετώνων μέσα σε 15 χρόνια
Ελβετία: Φωτογραφίες από το λιώσιμο των παγετώνων μέσα σε 15 χρόνια © Χ

Ελβετία: Φωτογραφίες από το λιώσιμο των παγετώνων μέσα σε 15 χρόνια - Οι εικόνες που αντίκρισε ζευγάρι τουριστών

Ο Duncan Porter είναι προγραμματιστής λογισμικού από το Μπρίστολ και πριν από λίγες ημέρες με μία ανάρτησή του στο Χ κατέδειξε την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες στις Ελβετικές Άλπεις, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

O κ. Porter δημοσίευσε δύο φωτογραφίες, τραβηγμένες από το ίδιο σημείο, με διαφορά 15 ετών. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στον παγετώνα του Ροδανού στην Ελβετία τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο λευκός πάγος που γέμιζε το φόντο έχει συρρικνωθεί για να αποκαλύψει τον γκρίζο βράχο. «Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Duncan Porter. 

Ο Porter και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από τη βεράντα ενός ξενοδοχείου και την είχε κρεμασμένη στην κουζίνα τους. 15 χρόνια αργότερα, ταξίδεψαν μαζί με τις έφηβες κόρες τους, προκειμένου να θαυμάσουν και εκείνες τον παγετώνα, ωστόσο, δεν αντίκρισαν αυτό που περίμεναν.

Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους σε ορεινές περιοχές να δουν αργά κινούμενους παγετώνες να λιώνουν μπροστά στα μάτια τους. Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», είπε ο Πόρτερ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν». Όπως είπε στον Guardian, τα έργα της τοπικής κοινότητας αποτελούν έναν από τους «υπέροχους» τρόπους με τους οποίους οι απλοί άνθρωποι μπορούν να εμπλακούν στη δράση για το κλίμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο της για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ. Βόρεια Ασία, Σκανδιναβία και Νέα Ζηλανδία.

Ο παγετώνας του Ροδανού στην Ελβετία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο μέσα σε μία δεκαετία. «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», είπε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος και συν-συγγραφέας μιας έκθεσης της IPCC. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες γιατί βλέπεις πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας
Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας

Η Οχρίδα είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες επηρεάζουν τα νερά της και τον οικολογικό της χαρακτήρα

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.