Περιβαλλον

Μεγάπτερη φάλαινα χωρίς την ουρά της στις ΗΠΑ: «Θανατική καταδίκη» λένε οι ειδικοί

Πιθανώς από αλιευτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μεγάπτερη φάλαινα χωρίς την ουρά της στις ΗΠΑ: «Θανατική καταδίκη» λένε οι ειδικοί
© Unsplash

ΗΠΑ: Εθεάθη μεγάπτερη φάλαινα χωρίς την ουρά της 

Μια φάλαινα που της λείπει η ουρά και εντοπίστηκε στα ύδατα της πολιτείας Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ έχασε πιθανότατα τα εμβληματικά πτερύγιά της αφού μπλέχτηκε, πιθανώς σε κάποιο είδος πετονιάς ή αλιευτικού εργαλείου, λένε οι ειδικοί.

Αυτή η απώλεια των πτερυγίων, που χρησιμοποιούνται για την πρόωση, φαίνεται να αποτελεί θανατική καταδίκη για το πλάσμα, το οποίο αναφέρθηκε για τελευταία φορά ότι εθεάθη στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου.

Η Τζέσικα Φάρερ, διευθύντρια ερευνών του Μουσείου Φαλαινών στο νησί Σαν Χουάν της Ουάσινγκτον, ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην παρατήρηση της φάλαινας στις 23 Ιουλίου στα ανοιχτά ενός κοντινού νησιού. Το ινστιτούτο, στο πλαίσιο των εργασιών του, βοηθά στην ανταπόκριση σε αναφορές για προσαράξεις ή δυστυχήματα θαλάσσιων θηλαστικών και εκπαιδεύει τους βαρκάρηδες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την παρακολούθηση φαλαινών.

«Όλοι έχουν ένα συναίσθημα όταν βλέπουν μια βουτιά μιας φάλαινας-καμπούρας και βλέπεις αυτά τα τεράστια πτερύγια που έχουν διάμετρο πάνω από 4,6 μέτρα (15 πόδια), και να αυτή η φάλαινα, που μόλις τα έχασε. Είναι σαν να χάνουμε εμείς τα πόδια μας», δήλωσε.

Ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φάλαινες είναι η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, όπως γραμμές πρόσδεσης, γάντζους και δίχτυα, σύμφωνα με την NOAA Fisheries. Άλλοι κίνδυνοι είναι το χτύπημα ή η παρενόχληση από πλοία ή βάρκες και οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προσφορά τροφής τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες φάλαινες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή τέτοιου είδους εμπλοκή, αλλά συχνά μπορούν να απελευθερωθούν, ανέφερε η υπηρεσία. Ο αριθμός των φαλαινών που πεθαίνουν αφού παγιδευτούν δεν είναι σαφής.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας
Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας

Η Οχρίδα είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες επηρεάζουν τα νερά της και τον οικολογικό της χαρακτήρα

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.