Περιβαλλον

Οι πλαστικές σακούλες στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 80%

Πώς βοήθησε το τέλος στην χρήση της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι πλαστικές σακούλες στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 80%
Οι πλαστικές σακούλες στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 80% © Unsplash

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πλαστικές σακούλες σε παραλίες μειώθηκαν κατά 80% - Πώς βοήθησε το τέλος στην χρήση της

Ο αριθμός των πλαστικών σακούλων που ξεβράζονται στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί κατά 80% μέσα σε μια δεκαετία, από τότε που επιβλήθηκε υποχρεωτικό τέλος στους αγοραστές που επιλέγουν να παίρνουν σακούλες μιας χρήσης στο ταμείο καταστημάτων. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα απορριμμάτων της Marine Conservation Society (MCS), οι εθελοντές βρήκαν κατά μέσο όρο μία πλαστική σακούλα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής που ερευνήθηκαν πέρυσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε σακούλων ανά 100 μέτρα το 2014.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία παρακολουθεί τα απορρίμματα στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δήλωσε ότι η πτώση οφείλεται αναμφίβολα στην καθιέρωση υποχρεωτικών τελών, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από 5 πένες έως 25 πένες, για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Η Lizzie Price, υπεύθυνη του προγράμματος Beachwatch στην MCS, δήλωσε: «Είναι λαμπρό να βλέπουμε ότι οι πολιτικές για τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως οι σακούλες, λειτουργούν».

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξάνονται τα τέλη στην χρήση πλαστικών σακούλων

Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Αγγλία υποχρεώθηκαν να χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης με νόμους που θεσπίστηκαν το 2011, το 2013, το 2014 και το 2015, αντίστοιχα. Η χρέωση αυξήθηκε από 5 πένες σε 10 πένες το 2021 για την Αγγλία και τη Σκωτία και είναι 25 πένες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Ουαλία, όπου η ελάχιστη χρέωση παραμένει 5 πένες, δήλωσε ότι θα απαγορεύσει εντελώς τις σακούλες μέχρι το 2026.

Η Price προέτρεψε τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να προωθήσουν τις πολιτικές τους για την επιβολή τελών, την απαγόρευση ή τη μείωση περισσότερων ειδών μιας χρήσης και να αναλάβουν δράση, όπως η επιτάχυνση του προτεινόμενου συστήματος εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια, κουτιά και γυαλί. Και τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν μια κοινή προσέγγιση για το σύστημα, το οποίο έχει πλέον καθυστερήσει μέχρι το 2027.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας
Σύγχρονες απειλές για την αρχαία λίμνη της Οχρίδας

Η Οχρίδα είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες επηρεάζουν τα νερά της και τον οικολογικό της χαρακτήρα

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.