Περιβαλλον

Εθεάθη σπάνια φάλαινα στην Ιρλανδία για πρώτη φορά εδώ και 114 χρόνια

O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθεάθη σπάνια φάλαινα στην Ιρλανδία για πρώτη φορά εδώ και 114 χρόνια
© Unsplash

Ιρλανδία: Εθεάθη σπάνια φάλαινα για πρώτη φορά εδώ και 114 χρόνια

Μια φάλαινα του Βορείου Ατλαντικού, που απειλείται με εξαφάνιση, εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού στα ανοιχτά της Ιρλανδίας εδώ και 114 χρόνια, δήλωσε ο Conor Ryan, επίτιμος ερευνητής της Σκωτσέζικης Ένωσης για τη Θαλάσσια Επιστήμη.

Ο παραθεριστής Adrian Maguire, από την κομητεία Tyrone της Βόρειας Ιρλανδίας, είδε φευγαλέα το μεγάλο, σκούρο σώμα της φάλαινας στην επιφάνεια του νερού ενώ βρισκόταν έξω για ψάρεμα σκουμπριού.

«Απλώς κοίταξα έκπληκτος το μέγεθός της», δήλωσε ο Maguire. «Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό στη ζωή μου». Περιέγραψε πώς άφησε τη βάρκα του να παρασυρθεί, ενώ ο ίδιος, η σύζυγός του και δύο φίλοι του παρακολουθούσαν τη φάλαινα για περίπου μία ώρα στον κόλπο McSwynes, στην κομητεία Ντόνεγκαλ, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ιρλανδίας. «Ο ήχος του φυσήματος - είναι υπέροχο να το ακούς αυτό στην πραγματική ζωή», δήλωσε ο Maguire.

Οι φάλαινες του Βορείου Ατλαντικού είναι εξαιρετικά σπάνιες - έχουν απομείνει λιγότερες από 400. Τα θηλαστικά, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 16 μέτρα, βρίσκονται συνήθως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Αμερικής. Πριν από αιώνες ήταν κοινές στην Ευρώπη, αλλά ο πληθυσμός τους εκεί κατέρρευσε λόγω της φαλαινοθηρίας.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη φάλαινα στον Βόρειο Ατλαντικό με αυτό το χαρακτηριστικό», εξήγησε ο Ράιαν, ο οποίος έχει μελετήσει τα αρχεία των θεάσεων της φάλαινας του Βόρειου Ατλαντικού στην Ευρώπη. Τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το είδος εμφανίστηκε στα ανοικτά του Τρόμσο στη Νορβηγία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και επίσης στα ανοικτά των Αζορών στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες φάλαινες του Βορείου Ατλαντικού έχουν χαθεί από χτυπήματα πλοίων και θανατηφόρες εμπλοκές με εμπορικά αλιευτικά. Ο ρυθμός αυτών των θανάτων, που συχνά αναφέρονται στα ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και του Καναδά, είναι προς το παρόν πολύ υψηλός για να μπορέσουν τα ζώα να ανακάμψουν και, ως εκ τούτου, ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο Ράιαν.

Αν και δεν περίμενε ότι οι φάλαινες του Βορείου Ατλαντικού θα «επιστρέψουν» στα ύδατα ανοικτά της Ιρλανδίας σύντομα, ο Ράιαν πρόσθεσε ότι η παρατήρηση ήταν, ωστόσο, «μια αχτίδα ελπίδας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.