Περιβαλλον

Τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στα Μετέωρα μετά από 6 χρόνια

Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στα Μετέωρα μετά από 6 χρόνια
© Νίκος Μπούκας / Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

Τα γεννητούρια του ζευγαριού Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα - Η επιβεβαίωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Τα πολύ καλά νέα που είχαμε στις αρχές Απριλίου με την παρατήρηση ενός ζευγαριού Ασπροπάρηδων στα βράχια των Μετεώρων μετά από έξι χρόνια, διαδέχθηκε μια ακόμα όμορφη έκπληξη: τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στην περιοχή από το 2018!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια.

Μετέωρα: Τα γεννητούρια του νεοσσού Ασπροπάρη

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου. Έκτοτε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε συστηματικά τη φωλιά όπου το ζευγάρι κλωσούσε.

Οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αυγών για περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό, η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη. Έως ότου, στις αρχές Ιουνίου, ερευνητής πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ διέκρινε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους!

Τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στα Μετέωρα μετά από 6 χρόνια

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των ίδιων των ενήλικων πουλιών. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί παροχή μεγάλης ποσότητας φαγητού, γεγονός που συνεπάγεται πολλά δρομολόγια προς αναζήτηση τροφής από τους γονείς, αυξάνοντας τους κινδύνους στο διάβα των πτηνών. Μάλιστα η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο την ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, η οποία λειτουργούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο δύο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» και Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»). Η ταΐστρα παρέχει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.
Να τονιστεί ότι η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.