Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα και τη σεξουαλική ζωή των εντόμων
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα των εντόμων - Πώς τα χρώματα «αναγνωρίσης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Ένα έντομο με πιο σκουρόχρωμο σώμα είναι καλύτερο στο να βρει έναν σύντροφο από το φωτεινότερο αντίστοιχό του, όταν έχει ψύχρα. Τα σκουρόχρωμα αρσενικά μπορούν να ζεσταθούν ευκολότερα τα πρώτα πρωινά, και ως εκ τούτου απασχολούνται ενώ όλοι οι άλλοι ζεσταίνονται ακόμα. Πώς τα επηρεάζει όμως η κλιματική αλλαγή;
Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον χρωματισμό των εντόμων, και με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να ζευγαρώνουν, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να υπολογίσουν τι θα συμβεί στη σεξουαλική ζωή των εντόμων τώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα.
Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής
«Από τη μία πλευρά, θα μπορούσαμε να χαιρόμαστε, λέγοντας: πώς είναι τα έντομα; Ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι' αυτά», δήλωσε η Mariella Herberstein, η οποία είναι μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Και τότε θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα και να πούμε: δεν μπορούν να βρουν πια ο ένας τον άλλον, επειδή έχουν χάσει πολύ σημαντικά χρώματα αναγνώρισης που τα βοηθούν να βρουν ταίρι».
Η επικρατούσα θεωρία μεταξύ των επιστημόνων, λέει ο Herberstein, είναι ότι όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα έντομα εξελίσσονται σε μεγάλο βαθμό ώστε να παράγουν λιγότερη ποσότητα της χρωστικής ουσίας μελανίνης που ρυθμίζει την απόχρωσή τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανοιχτά και φωτεινά.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα έντομα απορροφούν περισσότερη θερμότητα και θερμαίνονται πιο γρήγορα, ενώ τα πιο ανοιχτόχρωμα έντομα αντανακλούν περισσότερη εισερχόμενη ακτινοβολία και μπορούν να παραμείνουν πιο δροσερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αλλά το χρώμα εμπλέκεται επίσης στην προσέλκυση συντρόφων, στο καμουφλάζ από θηρευτές ή από το θήραμα και στο να επιτρέπει σε ένα μέλος ενός είδους να αναγνωρίζει εύκολα άλλα - και όλα αυτά θα μπορούσαν να μεταβληθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας. "Αν επηρεάζουμε την αναπαραγωγή τους, επηρεάζουμε σοβαρά τη βιωσιμότητα του πληθυσμού τους", δήλωσε ο Herberstein. «Είναι απλώς ένα από αυτά τα κομμάτια που πρέπει να καταλάβουμε».
Με πληροφορίες από guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.