Περιβαλλον

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα και τη σεξουαλική ζωή των εντόμων

Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα και τη σεξουαλική ζωή των εντόμων
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα και τη σεξουαλική ζωή των εντόμων © Unsplash

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα χρώματα των εντόμων - Πώς τα χρώματα «αναγνωρίσης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης

Ένα έντομο με πιο σκουρόχρωμο σώμα είναι καλύτερο στο να βρει έναν σύντροφο από το φωτεινότερο αντίστοιχό του, όταν έχει ψύχρα. Τα σκουρόχρωμα αρσενικά μπορούν να ζεσταθούν ευκολότερα τα πρώτα πρωινά, και ως εκ τούτου απασχολούνται ενώ όλοι οι άλλοι ζεσταίνονται ακόμα. Πώς τα επηρεάζει όμως η κλιματική αλλαγή;

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον χρωματισμό των εντόμων, και με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να ζευγαρώνουν, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να υπολογίσουν τι θα συμβεί στη σεξουαλική ζωή των εντόμων τώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής

«Από τη μία πλευρά, θα μπορούσαμε να χαιρόμαστε, λέγοντας: πώς είναι τα έντομα; Ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι' αυτά», δήλωσε η Mariella Herberstein, η οποία είναι μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Και τότε θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα και να πούμε: δεν μπορούν να βρουν πια ο ένας τον άλλον, επειδή έχουν χάσει πολύ σημαντικά χρώματα αναγνώρισης που τα βοηθούν να βρουν ταίρι».

Η επικρατούσα θεωρία μεταξύ των επιστημόνων, λέει ο Herberstein, είναι ότι όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα έντομα εξελίσσονται σε μεγάλο βαθμό ώστε να παράγουν λιγότερη ποσότητα της χρωστικής ουσίας μελανίνης που ρυθμίζει την απόχρωσή τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανοιχτά και φωτεινά.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα έντομα απορροφούν περισσότερη θερμότητα και θερμαίνονται πιο γρήγορα, ενώ τα πιο ανοιχτόχρωμα έντομα αντανακλούν περισσότερη εισερχόμενη ακτινοβολία και μπορούν να παραμείνουν πιο δροσερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά το χρώμα εμπλέκεται επίσης στην προσέλκυση συντρόφων, στο καμουφλάζ από θηρευτές ή από το θήραμα και στο να επιτρέπει σε ένα μέλος ενός είδους να αναγνωρίζει εύκολα άλλα - και όλα αυτά θα μπορούσαν να μεταβληθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας. "Αν επηρεάζουμε την αναπαραγωγή τους, επηρεάζουμε σοβαρά τη βιωσιμότητα του πληθυσμού τους", δήλωσε ο Herberstein. «Είναι απλώς ένα από αυτά τα κομμάτια που πρέπει να καταλάβουμε».

Με πληροφορίες από guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.