- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Θέλεις νερό; Κλείσε τη βρύση»: Έκτακτα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης λόγω λειψυδρίας
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Λειψυδρία: Καμπάνια εξοικονόμησης νερού από την ΕΥΔΑΠ
«Μετά από αρκετές δεκαετίες η πρόκληση της λειψυδρίας επανέρχεται και όπως αποδεικνύουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία με μεγάλη ένταση. Σίγουρα φαντάζει ως απειλή αλλά έχουμε τη βεβαιότητα και το σχέδιο ώστε να εξελιχθεί σε ευκαιρία ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εταιρείας. Επειδή μάλιστα η πιθανή έλλειψη πόσιμου νερού αφορά περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει τον τρόπο και θέλει να γίνει καταλύτης λύσεων και σημείο αναφοράς στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, κρόουντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια του νερού. Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα φαινόμενα λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά παρουσίασε και το Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ στην τουριστική κίνηση.
Επέστρεψε η λέξη λειψυδρία στο λεξιλόγιό μας;
Επιστρέφει ξανά το φάντασμα της λειψυδρίας που τρομοκρατούσε τους Έλληνες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αρχές του 1990; Στην Κρήτη, οι προειδοποιήσεις από τους αρμόδιους φορείς ότι αν δεν βρέξει το καλοκαίρι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις κάνουλες της άρδευσης για να εξασφαλιστεί η ύδρευση των πολιτών γίνονται όλο και περισσότερες. Την ίδια στιγμή, το μαρτύριο της… σταγόνας περνούν κάτοικοι στη Λέρο και τη Σίφνο. Δεν είναι όμως μόνο τα νησιά που κινδυνεύουν από λειψυδρία. Στην Αττική των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων η ανομβρία, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει αρχίσει και προκαλεί ανησυχία.
«Θέλεις νερό; Κλείσε τη βρύση»: Έκτακτα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης λογω λειψυδρίας
Με το μήνυμα «Πίνουμε Νερό στο Όνομά σου… Γιατί Κλείνεις τη Βρύση!», η ΕΥΔΑΠ στέλνει το δικό της μήνυμα για να ενημερώσει τους πολίτες για τρόπους που μπορεί να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού, ώστα να προλάνουμε τις επιπτώσεις μιας πιθανής λειψυδρίας.
Όπως επισημαίνει: «Μια μικρή κίνηση, που μπορεί φέρει τη μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ανομβρίας, που σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων θερμοκρασίας και σκόνης του φετινού καλοκαιριού, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για δράση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης νερού.
Στην Αττική, τα αποθέματα νερού περιορίζονται σημαντικά ενώ ταυτόχρονα υφίσταται και σημαντικά αυξημένη κατανάλωση της τάξεως 8% έως 10% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.
Θέλουμε Νερό! Κάνουμε Έργα!
Στην ΕΥΔΑΠ, ήδη, ενεργούμε προληπτικά, αναπτύσσοντας ένα δεκαετές επενδυτικό πλάνο με έμφαση στα έργα εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης νερού και αναβάθμισης των δικτύων, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση του πιο πολύτιμου αγαθού για τη ζωή.
Έργα βελτιστοποίησης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, που περιλαμβάνουν αντικαταστάσεις, βέλτιστη διαχείριση πίεσης, επισκευή διαρροών (σταδιακή αντικατάσταση 840 χλμ.αγωγών)
- Εγκατάσταση έξυπνων οικιακών μετρητών
- Έργα για την επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής
- Επεμβάσεις στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (τοποθέτηση 3,5 χλμ. δικτύου άρδευσης)
- Συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για βιώσιμη άρδευση με ανακυκλωμένο νερό.
Είναι καιρός να αλλάξουμε όλοι συνήθειες.
Να δράσουμε αποφασιστικά, για να προστατεύσουμε τον πολυτιμότερο μας πόρο… το Νερό!
Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, για να διασφαλίσουμε, όλοι μαζί, τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και να προλάβουμε τις επιπτώσεις μιας πιθανής λειψυδρίας.
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της, τις χωρίζει σε δύο κατηγορίες:
Οι επιλογές μέσα στο σπίτι
- Όταν λούζεσαι, βουρτσίζεις τα δόντια σου, ξυρίζεσαι ή πλένεις τα πιάτα στην κουζίνα, “αποταμίευσε” νεράκι.
- Κάνε το μπανάκι σου σε κάτω από 5 λεπτά. Στο ντους εννοείται, όχι μπανιέρα στις μέρες μας.
- Κάθε φορά που θέλεις να πιεις δροσερό νερό μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει. Γέμισε μπουκάλια με νερό και διατήρησέ τα στο ψυγείο.
- Ένα ποτήρι για όλη μέρα. Πιες όσο νερό χρειάζεσαι, αλλά με με το ίδιο ποτήρι. Έτσι, ελαττώνεις τον αριθµό των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
- Διάλεξε το κατάλληλο σκεύος, όταν µαγειρεύεις. Όσο µεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο µεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.
- Χρησιµοποίησε το πλυντήριο πιάτων, µόνο όταν γεµίσει πλήρως.
- Για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι, γέμισε τον νεροχύτη ή µία λεκάνη µε νερό. Μούλιασε τα πιάτα και μετά το σαπούνισμα ξέβγαλε γρήγορα µε χαµηλή ροή.
- Έχεις να ξεπαγώσεις τρόφιμα; Μην χρησιµοποιείς το τρεχούµενο νερό. Κάντο, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούµενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
- Για να απολαύσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου, χρησιμοποίησε μια λεκάνη νερό για να τα πλύνεις, αντί να τα ξεπλύνεις κάτω από μία ανοιχτή βρύση.
- Τοποθέτησε μηχανισμό διπλής ροής ή ένα πλαστικό μπουκάλι νερού γεμάτο με πέτρες, στο καζανάκι της τουαλέτας για να εξοικονομήσεις νερό κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.
- Όταν αγοράζεις ηλεκτρική συσκευή, που χρησιµοποιεί νερό, έλεγξε τα χαρακτηριστικά της και προτίμησε εκείνη µε τη µικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας, όπως πλυντήρια ρούχων που καταναλώνουν λιγότερο από 50 λίτρα νερού, ανά πλύσιμο και πλυντήρια πιάτων, που καταναλώνουν, λιγότερο από 15 λίτρα νερού, ανά πλύσιμο.
- Προσπάθησε να γεμίζεις το πλυντήριό σου. Ένα μισογεμάτο πλυντήριο καταναλώνει περισσότερο, από τη μισή ενέργεια και το μισό νερό.
- Ενεργοποίησε τα οικονομικά προγράμματα και, ιδανικά, απόφυγε την πρόπλυση.
- Μη γεμίζεις τον βραστήρα, για να φτιάξεις λίγη ποσότητα καφέ, μέτρα πόσες κούπες νερό χρειάζεσαι.
- Ρύθμισε τη θερμοκρασία του νερού, με μειωμένη ροή. Μην αφήνεις πολύ νερό να χάνεται για να βρεις την ιδανική θερμοκρασία που σου ταιριάζει.
Οι επιλογές έξω από το σπίτι
- Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ποτιστήρι ή να εγκαταστήσεις αυτόµατο πότισμα. Στη δεύτερη περίπτωση, βεβαιώσου ότι λειτουργεί σωστά, δεν υπάρχουν διαρροές και πως το νερό προσγειώνεται απευθείας στα φυτά.
- Απόφυγε να χρησιμοποιείς το λάστιχο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
- Πότισε τον κήπο και τις γλάστρες στο μπαλκόνι, το βράδυ, με χαμηλότερες θερμοκρασίες, μειώνοντας τις απώλειες νερού από την εξάτµιση.
- Μην ποτίζεις υπερβολικά τον κήπο: οι χλοοτάπητες χρειάζονται πότισµα µόνο κάθε 5 έως 7 ηµέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ηµέρες τον χειµώνα.
- Απόφυγε την υπερβολική χρήση λιπασµάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
- Διάλεξε ανθεκτικά φυτά στις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής που μένεις.
- Τοποθέτησε ειδικά πιστόλια - εκτοξευτήρες νερού στην άκρη του λάστιχου, ώστε να προσαρμόζεις τη ροή στις απαιτήσεις σου. Έλεγξε τακτικά τις µάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσµατα για τυχόν διαρροές.
- Αξιοποίησε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό του κλιματιστικού ή του αφυγραντήρα, για πότισµα φυτών, καθαρισµό εγκαταστάσεων, πλύσιµο αυτοκινήτου κ.ά.
- Έλεγξε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά από βρύσες που στάζουν.
- Για τον καθαρισµό της αυλής, χρησιμοποίησε σκούπα, αντί για τρεχούµενο νερό.