Περιβαλλον

Η περιβαλλοντική δράση της Vodafone έχει αντίκτυπο στις ζωές όλων μας

Μέριμνα για τα θαλάσσια λιβάδια με ενεργές δράσεις

Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η περιβαλλοντική δράση της Vodafone έχει αντίκτυπο στις ζωές όλων μας

Vodafone Posidonia: Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής συνείδησης της εταιρίας και πώς να συμμετάσχεις

Λιβάδια μέσα στο βυθό της θάλασσας; Το θαλάσσιο οικοσύστημα κρύβει πολλούς μοναδικούς «θησαυρούς». Η Ποσειδωνία, P. Oceanica , γνωστή κι ως το «λιβάδι της θάλασσας», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου. Πολλές φορές, μπορεί να τη συναντήσεις γύρω σου ενώ κολυμπάς και να την αποκαλέσει «φύκια». Δεν είναι, όμως φύκια. Είναι η πολύτιμη χλωρίδα της Μεσογείου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς προσφέρει καταφύγιο και τροφή σε πολλά θαλάσσια είδη. Επιπλέον, συμβάλλει στην σταθεροποίηση του βυθού και στην αποτροπή της διάβρωσης των ακτών καθώς έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να λειτουργεί, έτσι, ως ένα φυσικό φράγμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία της Ποσειδωνίας είναι απαραίτητη για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά κατ' επέκταση και του ανθρώπινου είδους που εξαρτάται από αυτό.

Η Vodafone, παρακινούμενη από την περιβαλλοντική της συνείδηση  κι ευαισθησία, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία Vodafone Posidonia. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους πνεύμονες όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, καθώς και να υπογραμμίσει τη σημασία τους στην πορεία προς τη σταθεροποίηση του κλίματος. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες, σε συνεργασία με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών και συμβάλλει στην προστασία του πολύτιμου πνεύμονα οξυγόνου της Μεσογείου.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ποσειδωνία

Μέσω του προγράμματος Ποσειδωνία, το ίδρυμα Vodafone έχει αναλάβει μια στρατηγική πρωτοβουλία που αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ίδρυμα Vodafone συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελεί το μεγαλύτερο διδακτικό και ερευνητικό πανεπιστημιακό εργαστήριο στον τομέα του στην Ελλάδα, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου.

Τα ερευνητικά «μακροβούτια» στις Κυκλάδες για τη χαρτογράφηση των πολύτιμων υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκαν με τα νησιά της Σύρου, Πάρου, Αντιπάρου, Μυκόνου, της Δήλου και στα Ρήνειας. Από την έναρξη του προγράμματος Vodafone Posidonia τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες του Oceanus Lab υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Διευθυντή του Oceanus Lab, Γιώργου Παπαθεοδώρου, έχουν χαρτογραφήσει περισσότερα από 95 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας. Η συγκεκριμένη και μόνο έκταση υπολογίζεται ότι μπορεί να παράγει 19 φορές περισσότερο οξυγόνο από τον Δρυμό της Πάρνηθας

Η σημασία των Λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες

Η αξία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι μεγάλη τόσο για τον ίδιο τον θαλάσσιο κόσμο όσο και για την ανθρώπινη ύπαρξη. Στις ελληνικές θάλασσες μόνο, τα εν λόγω λιβάδια μπορεί να παράγουν περισσότερους από 66χιλιάδες τόνους οξυγόνου την ημέρα κι αποτελούν κι αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ένα εκτάριο Ποσειδωνίας μπορεί να απορροφά και να συγκρατεί στον πυθμένα της θάλασσας έως και 15 φορές περισσότερο διοξείδιο από ότι ένα εκτάριο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, μετριάζοντας, έτσι, σημαντικά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας λειτουργούν ως ένας φυσικός φράχτης, προστατεύοντας την ελληνική ακτογραμμή και τα παραθαλάσσια τοπία της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης και διατηρώντας την ποιότητα της άμμου. Επιπλέον, συμβάλλουν διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς λειτουργούν ως φίλτρο νερού διατηρώντας τα νερά της θάλασσας καθαρά και διάφανα κι αποτελούν σπίτι-καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Η προστασία και η υγιής διατήρηση του υδάτινου θησαυρού της Ποσειδωνίας εμφανίζει σημαντικά αποτελέσματα και στον οικονομικό τομέα. Υπολογίζεται ότι η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να υπερβαίνει τα €16δισ. ετησίως.

 Κίνδυνοι που διακατέχουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας

Τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αναπτύσσονται μόλις 1 μέτρο ανά 100 χρόνια. Σε συνδυασμό με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η αγκυροβόληση, οι παράκτιες υποδομές και η ρύπανση των υδάτων η Ποσειδωνία αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές προκλήσεις και απειλές.

Πώς να συμβάλλεις στο Πρόγραμμα για την Προστασία της Ποσειδωνίας

Η Vodafone δημιούργησε έναν ψηφιακό τόπο ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την Ποσειδωνία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλο το κοινό να συνεισφέρει με απλούς τρόπους τόσο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης, όσο και σε δράσεις προστασίας.

Γίνε μέρος του προγράμματος Vodafone Posidonia ως Επιστήμονας Πολίτης και ξεκίνα το ταξίδι σου με προορισμό την προστασία των Λιβαδιών της Ποσειδωνίας. Φωτογράφισε τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας κάθε φορά που τα συναντάς είτε μέσα είτε έξω από το νερό και ανέβασε τις φωτογραφίες σου στο χάρτη. Επιπλέον, μπορείς να πλοηγηθείς στον διαδραστικό χάρτη και να ανακαλύψεις τα μέρη που εντοπίζεται η όμορφη και πλούσια προσφορά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της Ποσειδωνίας. Εάν θέλεις να γίνεις Πρεσβευτής, ανακάλυψε τις φωτογραφίες των υπόλοιπων χρηστών και μοιράσου αυτές που σου αρέσουν περισσότερο στα Social Media.

Υποθαλάσσιο Παρατηρητήριο

Η Vodafone δημιουργεί το πρώτο υποβρύχιο παρατηρητήριο Ποσειδωνίας στον κόλπο του Λαγανά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), με περιβαλλοντικούς αισθητήρες και τη δύναμη του Vodafone 5G δικτύου, επισκοπούμε πιλοτικά το βυθό σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τόσο την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων. Παρακολούθησε το live streaming και έλα κοντά στην ομορφιά του βυθού στο posidonia.vodafone.gr.

Η φιλοσοφία του Ιδρύματος Vodafone

Η Vodafone στοχεύει στο να συνδέσει τόσο τους ανθρώπους όσο και το περιβάλλον με ένα καλύτερο μέλλον. Με καθημερινή δουλειά και σύμμαχό της τη σύγχρονη τεχνολογία, έχει σκοπό να βελτιώνει ζωές, να ανοίγει νέες δυνατότητες για κάθε άτομο ξεχωριστά, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα για το πως θα ο κόσμος και η ανθρωπότητα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η προστασία του πλανήτη είναι μία από τις βασικές έννοιες της εταιρίες και για το λόγο αυτό, αναλαμβάνει δράσεις που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία, την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και βοηθά τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, ώστε μέσω των πιο «πράσινων» επιλογών να μειώσει όσο μπορεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι ευθύνη όλων μας. Τα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους κι έτσι το ένα χρειάζεται το άλλο για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν με υγιή και φυσιολογικό τρόπο. Έτσι, το θαλάσσιο περιβάλλον έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην ανθρώπινη φύση. Για αυτό το λόγο, όσο το προσέχουμε, τόσο αυτό μας ανταποδίδει την φροντίδα και την αγάπη.

Μάθε περισσότερα σχετικά με το Πρόγραμμα Vodafone Posidonia αλλά και για το πώς να συμβάλλεις στην προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας εδώ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.