- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Προστατεύουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τον πνεύμονα οξυγόνου της Μεσογείου
Πώς να συμβάλλεις στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone
Ίδρυμα Vodafone: Με το Πρόγραμμα Vodafone Posidonia, σε συνεργασία με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, χαρτογραφεί τα λιβάδια της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη
- Advertorial
Σίγουρα σε κάποια βουτιά σου στη θάλασσα, έχεις συναντήσει αυτά τα θαλάσσια φυτά που μοιάζουν, μα δεν είναι φύκια. Κολυμπάς μαζί τους αλλά αναρωτήθηκες ποτέ τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για ένα κομμάτι της Ποσειδωνίας, P. oceanica, γνωστό κι ως «Πνεύμονας της Μεσογείου» και η σημασία του για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι μεγάλη.
Αυτά τα θαλάσσια λιβάδια που εσύ, πολλές φορές αποφεύγεις, αποτελούν καταφύγιο και τροφή για πολλά θαλάσσια είδη και συμβάλλουν στην αποτροπή της διάβρωσης των ακτών καθώς έχουν την ικανότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να λειτουργούν, έτσι, ως ένα φυσικό φράγμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με λίγα λόγια, η προστασία τους από τυχόν κινδύνους είναι απαραίτητη τόσο για το θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και για το ανθρώπινο είδος.
Τι κινδύνους διατρέχουν τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας;
Σε συνδυασμό με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η αγκυροβόληση, οι παράκτιες υποδομές και η ρύπανση των υδάτων, η Ποσειδωνία αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές προκλήσεις και απειλές.
Η σημασία των Λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες
Η αξία των Λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι μεγάλη τόσο για τον ίδιο τον θαλάσσιο κόσμο όσο και για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ήξερες για παράδειγμα ότι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας έχουν τη δύναμη να παράγουν πάνω από 66 χιλιάδες τόνους οξυγόνο την ημέρα ενώ λειτουργούν ως φίλτρο νερού διατηρώντας τα νερά της θάλασσας καθαρά και διάφανα; Πέρα όμως από τα παραπάνω εξίσου σημαντικό είναι ότι συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα αφού αποτελούν το σπίτι-καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, προστατεύουν την ελληνική ακτογραμμή και τα παραθαλάσσια τοπία της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης και διατηρούν την ποιότητα της άμμου σαν ένας φυσικός φράχτης. Μάλιστα υπολογίζεται ότι η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να υπερβαίνει τα €16 δισ. ετησίως, αποτελώντας έναν υδάτινο θησαυρό για την οικονομία. Στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κι αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ένα εκτάριο Ποσειδωνίας μπορεί να απορροφά και να συγκρατεί στον πυθμένα της θάλασσας έως και 15 φορές περισσότερο διοξείδιο από ότι ένα εκτάριο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, μετριάζοντας, έτσι, σημαντικά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Πρόγραμμα Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone
Το Ίδρυμα Vodafone, σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μέσω του πυλώνα δράσεων για το περιβάλλον και με όχημα το πρόγραμμα Vodafone Posidonia επιδιώκει να ανακόψει την καταστροφική πορεία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη. Γι' αυτό και δημιούργησε έναν ψηφιακό τόπο ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την Ποσειδωνία, την πλατφόρμα “Citizen Science” posidonia.vodafone.gr, που δίνει τη δυνατότητα σε όλο το κοινό να συνεισφέρει με απλούς τρόπους τόσο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης, όσο και σε δράσεις προστασίας. To πρόγραμμα Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Oceanus Lab του Τμήματος Γεωλογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, ολοκλήρωσε την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση 97.000 στρεμμάτων λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες. Aπό την έναρξη του προγράμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες του Oceanus Lab υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Διευθυντή του Oceanus Lab, Γιώργου Παπαθεοδώρου, έχουν χαρτογραφήσει με μεγάλη λεπτομέρεια 325 χιλιάδες στρέμματα πυθμένα με αφετηρία τον κυκλαδικό θαλάσσιο χώρο και τις περιοχές 6 νησιών (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Δήλος και Ρήνεια).
Τέλος, δημιουργήθηκε πιλοτικά το πρώτο υποβρύχιο παρατηρητήριο Ποσειδωνίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο του Λαγανά. Με περιβαλλοντικούς αισθητήρες και τη δύναμη του Vodafone 5G Network, επισκοπήθηκε ο βυθός σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων.
Πώς λειτουργεί όμως, η πλατφόρμα; Η πλατφόρμα Citizen Science πέρα από το ότι αποτελεί βασικό κόμβο της πρωτοβουλίας Vodafone Posidonia, έχει και στόχο να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα εύχρηστο και δυναμικό περιβάλλον γνώσης για την Ποσειδωνία, τις ιδιαίτερα σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα λιβάδια της, καθώς και τις πιέσεις που δέχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της.
Πώς μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας;
Μπορείς να γίνεις «Επιστήμονας Πολίτης» και να συμβάλλεις στην πρόοδο της έρευνας και τη δημιουργία του πρώτου χάρτη Ποσειδωνίας στην Ελλάδα. Πώς; Όταν συναντάς λιβάδια της Ποσειδωνίας, τα φωτογραφίζεις και ανεβάζεις τις φωτογραφίες του στο χάρτη που θα βρεις στο posidonia.vodafone.gr. Mάθε περισσότερα και ξεκίνα εδώ.
Τα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους κι έτσι το ένα χρειάζεται το άλλο για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν με υγιή και φυσιολογικό τρόπο. Έτσι, το θαλάσσιο περιβάλλον έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην ανθρώπινη φύση αφού όσο το προσέχουμε, τόσο αυτό μας ανταποδίδει την φροντίδα και την αγάπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.