Περιβαλλον

Tο Finish και η πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας» ταξίδεψαν στην Τήλο

Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταξιδέψαμε στην Τήλο με το Finish για την πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας»

  • Αdvertorial

Για την Τήλος είχα ακούσει μόνο οτι είναι ένα μικρό, ακριτικό νησί, σχετικά κοντά στην Ρόδο, με γαλήνιες παραλίες. Δεν ήξερα όσο όμορφη είναι, ώσπου την επισκέφτηκα μέσα από την δράση του Finish, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας». Πέρα από τις ομορφιές του νησιού όμως, η Τήλος είναι το 7ο σε μέγεθος από τα νησιά των Δωδεκανήσων που βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και της Κω. Ψηλοί ορεινοί όγκοι, αλλά και εύφορες παραθαλάσσιες πεδιάδες, απόκρημνες ακτές, αλλά και μεγάλες αμμουδερές παραλίες διαμορφώνουν ένα νησί - φυσικό βιότοπο για σπάνια είδη πουλιών αλλά και τετρακόσια είδη λουλουδιών και βοτάνων.

Στην πορεία έμαθα και κάτι ακόμα, πως αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων παγκοσμίως, το οποίο είναι και ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Μέσω του προγράμματος «TILOS PROJECT» παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο, μια ανεμογεννήτρια και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ένα πρότυπο υβριδικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια διεκδικεί και τον τίτλο του «νησιού μηδενικών αποβλήτων», εφαρμόζοντας πλήρη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Φανταστικό, τι θα γινόταν αν όλο και περισσότερα μέρη της χώρας αναλάμβαναν τέτοιες πρωτοβουλίες και πόσο θα βοηθούσε την αξιοποίηση των βιώσιμων πόρων τους; Σκέφτηκα.

 Το Νερό είναι στα Χέρια μας: H δράση του Finish στην Τήλο

Προκειμένου να μάθω περισσότερα για τη σωστή διαχείριση του νερού αλλά και να βάλω το δικό μου, προσωπικό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από το θέμα, έγινα μέλος της αποστολής του Finish, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας», που έφτασε στην Τήλο, με μεγάλο στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για μια δράση που μετράει, και επίσημα, πέντε χρόνια δράσης και υλοποίησης στην Ελλάδα. Από το 2020 μέχρι και σήμερα το Finish, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water PartnershipMediterranean (GWP-Med), έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν τους κατοίκους αρκετών ακριτικών νησιών προκειμένου να πετύχουν εξοικονόμηση στο νερό, όπως τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά, και τους Λειψούς.

Οι κάτοικοι της Τήλου, μας άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων και φάνηκαν να "διψούν" για πληροφορίες, σχετικά με το πως θα αλλάξουν τις συνήθειες τους, που οδηγούν στην σπατάλη του νερού, που είναι πολύτιμο γι΄αυτούς. Πολλές φορές το καλοκαίρι, το νερό αποκτά μια γλυφή αίσθηση, όπως μας είπαν και αυτό καθιστά την ανάγκη για την προστασία του, ακόμα μεγαλύτερη. Με τη σειρά μας, τους προσφέραμε ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Εγκαταστήσαμε νέα ακροφύσια στις βρύσες, επιλέξαμε σύγχρονες κεφαλές ντους και τοποθετήσαμε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να τα ξεβγάλουμε με νερό, κάτι που μπορεί να εξοικονομήσει ως και 40L νερό σε κάθε πλύση πιάτων*. Η ικανοποίηση, τεράστια!

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής μας στο νησί, με τη βοήθεια των εκπροσώπων του Finish και του GWP-Med οργανώθηκε μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά. Στην κεντρική πλατεία κοντά στο λιμάνι, οι ειδικοί μοιράστηκαν με τους κατοίκους περαιτέρω πληροφορίες για την ενέργεια, στοιχεία και δεδομένα για το νερό στην Ελλάδα, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές και πρακτικούς τρόπους για την ορθή χρήση του. Έπειτα, ο διάσημος Street Artist Yiakou και μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του νησιού συν-δημιούργησαν ένα μοναδικό εικαστικό έργο τέχνης στην κεντρική πλατεία του Μεγάλου Χωριού της Τήλου, για να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

Στο πλάι μας, είχαμε και τους ανθρώπους του Δήμου του νησιού. «Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Με την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα χέρια μας»,προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα βιώσιμης διαχείρισης του νερού, που θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε κάθε μορφή ζωής. Ευχαριστούμε ολόψυχα το Finish και το GWP-Med καθώς και το καθένα ξεχωριστά από τα μέλη που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση αυτή και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις στο μέλλον. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειώνεξοικονόμησης νερού, ώστε να πετύχουμε στον στόχο που έχουμε θέσει». Είπε η Δήμαρχος της Τήλου, κα. Μαρία Καμμά, ενώ από την πλευρά του Finish o κ. Βαγγέλης Παγώνης, Country Manager της Reckitt Greece, δήλωσε: «Μια δράση σαν και αυτή δείχνει ότι μάρκες με μακρόχρονη ιστορία και καινοτομία, όπως το Finish, που διευκολύνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας. Συνεχίζοντας για 5ηχρονιά, επισκεφτήκαμε φέτος το όμορφο νησί της Τήλου και ενθουσιαστήκαμε από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και το πώς αγκάλιασαν τη δράση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτός ο στόχος εξοικονόμησης νερού θα επιτευχθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα». Ο κ. Νίκος Σκόνδρας, Υπεύθυνος Προγράμματος, Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), συμπλήρωσε με την σειρά του πως «Η ενεργή συμμετοχή της Τήλου προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των υδατικών πόρων στα μικρά νησιά του Αιγαίου, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τους Λειψούς. Παρέχοντας πρακτικά εργαλεία εξοικονόμησης νερού σε κάθε νοικοκυριό και τουριστικό κατάλυμα του νησιού, ενισχύουμε τις προσπάθειες της Τήλου για την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων».

Το ταξίδι στο ακριτικό νησί ολοκληρώθηκε με πολλά χαμόγελα και η ομάδα μας επεστρέψε στη βάση με τις αποσκευές γεμάτες αισιοδοξία, γνώση για την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων αλλά και τη δέσμευση να κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί για να προστατεύει τα πολύτιμα φυσικά αγαθά, όπως ακριβώς διδάχτηκαν και οι κάτοικοι της Τήλου.