Περιβαλλον

Tο Finish και η πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας» ταξίδεψαν στην Τήλο

Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταξιδέψαμε στην Τήλο με το Finish για την πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας»

  • Αdvertorial

Η Τήλος είναι το 7ο σε μέγεθος από τα νησιά των Δωδεκανήσων που βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και της Κω. Ψηλοί ορεινοί όγκοι, αλλά και εύφορες παραθαλάσσιες πεδιάδες, απόκρημνες ακτές, αλλά και μεγάλες αμμουδερές παραλίες διαμορφώνουν ένα νησί - φυσικό βιότοπο για σπάνια είδη πουλιών αλλά και τετρακόσια είδη λουλουδιών και βοτάνων.

Αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων παγκοσμίως, το οποίο είναι και ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Μέσω του προγράμματος «TILOS PROJECT» παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο, μια ανεμογεννήτρια και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ένα πρότυπο υβριδικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια διεκδικεί και τον τίτλο του «νησιού μηδενικών αποβλήτων», εφαρμόζοντας πλήρη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Επόμενο βήμα στην αξιοποίηση βιώσιμων πόρων του νησιού, η σωστή διαχείριση του νερού. 

 Το Νερό είναι στα Χέρια μας: H δράση του Finish στην Τήλο

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους, στο νησί έλαβε χώρα η παγκόσμια πρωτοβουλία του Finish, «Το Νερό είναι στα Χέρια μας». Πρόκειται για μια δράση που μετράει, και επίσημα, πέντε χρόνια δράσης και υλοποίησης στην Ελλάδα. Από το 2020 μέχρι και σήμερα το Finish, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water PartnershipMediterranean (GWP-Med), έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν τους κατοίκους ακριτικών νησιών με στόχο την εξοικονόμηση νερού, τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά, και τους Λειψούς.

Η ομάδα της πρωτοβουλίας, μαζί με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Τήλου, προσέφερε στα σπίτια και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν να φέρουν την αλλαγή για το πολυτιμότερο αγαθό, το Νερό. Αλλάζουμε συνήθειες και εξοικονομούμε νερό! Εγκαθιστούμε νέα ακροφύσια στις βρύσες, επιλέγουμε σύγχρονες κεφαλές ντους και τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να τα ξεβγάλουμε με νερό, εξοικονομώντας έως και 40L νερό σε κάθε πλύση πιάτων*.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στο νησί, οι εκπρόσωποι του Finish και του GWP-Med μαζί με υποστηρικτές της δράσης, οργάνωσαν μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, μοιράστηκαν με τους κατοίκους περαιτέρω πληροφορίες για την ενέργεια, στοιχεία και δεδομένα για το νερό στην Ελλάδα, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές και πρακτικούς τρόπους για την ορθή χρήση του. Παράλληλα ο διάσημος Street Artist Yiakou και μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του νησιού συν-δημιούργησαν ένα μοναδικό εικαστικό έργο τέχνης στην κεντρική πλατεία του Μεγάλου Χωριού της Τήλου, για να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της εξοικονόμησης νερού.

«Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Με την πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα χέρια μας»,προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα βιώσιμης διαχείρισης του νερού, που θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε κάθε μορφή ζωής. Ευχαριστούμε ολόψυχα το Finish και το GWP-Med καθώς και το καθένα ξεχωριστά από τα μέλη που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση αυτή και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις στο μέλλον. Δεσμευόμαστενα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειώνεξοικονόμησης νερού, ώστε να πετύχουμε στον στόχο που έχουμε θέσει». Είπε η Δήμαρχος της Τήλου, κα. Μαρία Καμμά, ενώ από την πλευρά του Finish o κ. Βαγγέλης Παγώνης, Country Manager της Reckitt Greece, δήλωσε: «Μια δράση σαν και αυτή δείχνει ότι μάρκες με μακρόχρονη ιστορία και καινοτομία, όπως το Finish, που διευκολύνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας. Συνεχίζοντας για 5ηχρονιά, επισκεφτήκαμε φέτος το όμορφο νησί της Τήλου και ενθουσιαστήκαμε από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και το πώς αγκάλιασαν τη δράση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτός ο στόχος εξοικονόμησης νερού θα επιτευχθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα». Ο κ. Νίκος Σκόνδρας, Υπεύθυνος Προγράμματος, Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), συμπλήρωσε με την σειρά του πως «Η ενεργή συμμετοχή της Τήλου προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των υδατικών πόρων στα μικρά νησιά του Αιγαίου, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τους Λειψούς. Παρέχοντας πρακτικά εργαλεία εξοικονόμησης νερού σε κάθε νοικοκυριό και τουριστικό κατάλυμα του νησιού, ενισχύουμε τις προσπάθειες της Τήλουγια την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων».

Σχετικά με το FINISH

To FINISH αποτελεί τη No #1** σε πωλήσεις μάρκα που εμπιστεύονται οι καταναλωτές στην Ελλάδα και συνιστάται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλυντηρίου πιάτων στον κόσμο. Σκοπός μας, να κάνουμε πιο ευχάριστο και αποδοτικό το πλύσιμο των πιάτων με προϊόντα υψηλής καινοτομίας & αποτελεσματικότητας προσφέροντας παράλληλα στον πλανήτη. Η νέα κάψουλα FinishUltimatePlus με τεχνολογία CYCLESYNCTM, απελευθερώνει το κατάλληλο συστατικό1 για δράση τη σωστή στιγμή. Η προηγμένη σύνθεσή της είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση ακόμα και καμένων υπολειμμάτων φαγητού χωρίς ξέβγαλμα, προσφέροντας 4 δράσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης.

*Σύμφωνα με: Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, Nielsen Homescan και Παγκόσμια Έρευνα Finish σχετικά με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων.
**Nielsen Scan Track Plus, Σύνολο Ελλάδας (Supermarkets & Discounters>100 τ.μ.), Πωλήσεις απορρυπαντικών πλυντηρίου πιάτων σε αξία, 10/04/2022-2/04/2023.

Συστατικό1: Ένζυμο

Σχετικά με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med)

Το GWP-Med ιδρύθηκε το 2002 και είναι το Μεσογειακό Σκέλος του διακυβερνητικού οργανισμού Global Water Partnership (GWP). Με στόχο την ασφάλεια των υδατικών πόρων στις χώρες της Μεσογείου, το GWP-Med δραστηριοποιείται σε περιφερειακό, εθνικό, τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, όπου προσφέρει τεχνική υποστήριξη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, προωθεί δράσεις διαχείρισης και διαλόγου, υλοποιεί πρότυπες πιλοτικές εφαρμογές, και συνεισφέρει στην ανάπτυξη γνώσης και δεξιοτήτων.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.gwpmed.org