Περιβαλλον

Copernicus: Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Έκκληση για επείγουσα δράση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας που έχει ιδρώσει από τιος υψηλές θερμοκρασίες, δροσίζεται πίνοντας νερό
Copernicus: Ο Μάιος του 2024 ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ © Unsplash +

Copernicus: Ο Μάιος του 2024 ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ - Έκκληση για επείγουσα δράση

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Με αυτά τα δεδομένα, ο Μάιος σηματοδοτεί τον 12ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούνιο του 2023) κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ. 

Τα στοιχεία της C3S αναφέρθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε έκκληση για επείγουσα δράση, καθώς δημοσιεύονται δύο νέες εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς πτυχές της κλιματικής αλλαγής. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Copernicus: Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ

Αντικατοπτρίζοντας τη διαδοχή των μηνιαίων θερμοκρασιών ρεκόρ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 0,75°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,63°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σύμφωνα με τα στοιχεία του C3S.

«Είναι σοκαριστικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών-ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης», δηλώνει σχετικά ο διευθυντής του C3S, Carlo Buontempo, και προσθέτει: 

«Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές, αλλά έχουμε επίσης εξαιρετικές ικανότητες στην παρακολούθηση του κλίματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεών μας. Αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών ίσως - στο μέλλον - θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά ''ψυχρή'', αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ κοντινό μέλλον, ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις "ψυχρές" θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.