Περιβαλλον

Ποτίζοντας τα δέντρα της γειτονιάς μου

Υιοθετώντας ένα δέντρο στη γειτονιά σας, για πάντα, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «ΠοτίΖΩ»

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποτίζοντας τα δέντρα της γειτονιάς μου
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Copilot.

«ΠοτίΖΩ»: η ψηφιακή εφαρμογή υιοθεσίας δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ, εθελοντής σε κάτι, δεν είμαι οικολόγος, δεν είμαι φιλόζωος, δεν είμαι χορτοφάγος, δεν είμαι σταθερός εθελοντής αιμοδότης, γενικώς δεν είμαι τίποτε καλό —μπορεί να είμαι και ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου—, ωστόσο έχω καταφέρει να μετατρέψω ένα πρόβλημα που έχω σε κατιτί μάλλον θετικό. Είμαι ψυχαναγκαστικός (απ’ αυτούς που δεν πατάνε τους αρμούς στα πλακάκια του πεζοδρομίου, απ’ αυτούς που βουρτσίζουνε τα δόντια τους τρία λεπτά και ένα δευτερόλεπτο με το ρολόι, απ’ αυτούς που μετράνε τις γουλιές το νερό που πίνουν για να είναι πάντα ζυγές, ή πολλαπλάσια του τέσσερα κλπ. κλπ.), κι έτσι, επειδή είμαι και πολύ περήφανος για να υποπέσω σε αμάρτημα αθέτησης του λόγου μου —δεν αντέχω την ντροπή, αρρωσταίνω—, έχω γεμίσει την καθημερινότητά μου με διάφορες υποχρεώσεις. Μία από αυτές είναι το πότισμα κάτι νεαρών δέντρων στη γειτονιά μου.

«ΠοτίΖΩ»: Πώς ξεκίνησε η εφαρμογή του Δήμου Θεσσαλονίκης

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Πριν από έντεκα μήνες, είχα διαβάσει τυχαία ένα άρθρο. Αφορούσε μια ψηφιακή εφαρμογή υιοθεσίας δέντρων. Διάβασα αυτό:

«Υιοθέτησε και εσύ ένα δέντρο στην πόλη σου! Έλα και εσύ στην ψηφιακή εφαρμογή του ΠοτίΖΩ του Δήμου Θεσσαλονίκης για να υιοθετήσεις από ένα έως τρία δέντρα εντοπίζοντάς τα στον χάρτη, στη γειτονιά που επιθυμείς. Ποτίζεις το δέντρο σου, προστατεύεις τη φύση και βελτιώνεις το περιβάλλον που ζεις!»

Γιατί όμως να υιοθετήσω ΕΓΩ ένα δέντρο; Δεν τα ποτίζει ο Δήμος; Όχι, δεν τα ποτίζει. Εξ ου και κανείς μας δεν έχει δει ποτέ καμιά ποτιστική υδροφόρα να περνά μπροστά από το σπίτι του. Νά τι έμαθα από το σάιτ λοιπόν:

  • Εξασφαλίζεις την επιβίωση των νεαρών δέντρων: τα δέντρα προς υιοθεσία είναι νέα δέντρα και χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.
  • Διαμορφώνεις το περιβάλλον εκεί που ζεις.
  • Προστατεύεις το περιβάλλον που ανήκεις.
  • Τα δέντρα μάς παρέχουν καθαρό αέρα, δροσιά και βοηθούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
  • Ομορφαίνεις την κάθε σου μέρα.
  • Το χρώμα, η αίσθηση της φύσης, το πράσινο γεμίζουν το περιβάλλον γύρω σου με θετική ενέργεια.
  • Δίνεις καταφύγιο​ ​σε ​άλλα ζώα: ένα δέντρο συντηρεί ένα πλήθος πουλιών και εντόμων, που συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.
  • Βάζεις το λιθαράκι σου για ένα καλύτερο μέλλον σε μια πιο πράσινη πόλη.
  • Γίνεσαι εθελοντής σε μία μεγάλη, συλλογική προσπάθεια και συμβάλλεις ενεργά στον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης μας μέχρι το 2030.

Είδα ακόμη ότι μπορούσα να επιλέξω στον διαδραστικό χάρτη της εφαρμογής την τοποθεσία του δέντρου που θα υιοθετούσα. Προφανώς, διάλεξα τη γειτονιά μου. Είδα και τις υποχρεώσεις μου: θα έπρεπε να ποτίζω το δέντρο που διάλεξα «με περίπου 3-4 λίτρα κάθε μέρα, καθημερινά ή 2 με 3 φορές την εβδομάδα, το πρωί ή, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης ζέστης, το βράδυ». Στη συνέχεια, θα ήταν καλό να ενημέρωνα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ότι πράγματι το πότισα.

Έντεκα μήνες τώρα, δεν έχω αμελήσει ποτέ να το ποτίσω, γιατί θα ήταν πολύ μεγάλη ντροπή. Τέτοια που δεν θα την άντεχα.

Μου άρεσαν όλα αυτά, όπως επίσης μού άρεσε το γεγονός ότι πάταγαν αρκετά από τα κουμπιά μου. Είπαμε, είμαι ψυχαναγκαστικός. Έτσι έκανα κλικ στο «Υιοθέτησε τώρα», συμπλήρωσα τη φόρμα εγγραφής, διάλεξα το δέντρο που ήταν πιο κοντά μου μέσω του χάρτη της πόλης, μια πολύ όμορφη νεραντζιά, και — τέλος.

Έντεκα μήνες τώρα, δεν έχω αμελήσει ποτέ να την ποτίσω, γιατί θα ήταν πολύ μεγάλη ντροπή. Τέτοια που δεν θα την άντεχα. Και βέβαια αυτή έχει γίνει κανονικό δεντράκι πια. Χαίρεσαι να τη βλέπεις.

Αυτά. Αν θέλετε, κάντε το κι εσείς. Δεν χρειάζεται κάποιο app. Απλώς, αν δεν βαριέστε, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι ρίξτε από κάνα μπουκάλι νερό στα δέντρα έξω από το σπίτι σας, το πρωί που βγαίνετε, ή το βραδάκι, ή όποτε σας βολεύει. Γιατί; Γιατί, αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει;

ΥΓ. Στον τίτλο λέω «τα» δέντρα, γιατί στην πορεία φροντίζουμε και άλλα δύο μικράκια εδώ κοντά, μπας και πιάσουν κι αυτά, και πετάξουν ρίζες. Είναι ζωντανά, και το πρωί μάς καλημερίζουν. Μά το Θεό.

Ποτίζοντας τα δέντρα της γειτονιάς μου
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Copilot.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.