Περιβαλλον

Παθιασμένη ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ: «Νονοί του κλιματικού χάους οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων»

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και «παίζουμε ρώσικη ρουλέτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρελαιοπηγή
© EPA / RONALD WITTEK

Αντόνιο Γκουτέρες: Κατηγόρησε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για την κλιματική αλλαγή, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Καταπέλτης ήταν η ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Ο πλανήτης μόλις έπιασε ένα νέο «συγκλονιστικό» ορόσημο, καθώς υπέστη 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Copernicus, την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 ήταν ο θερμότερος τέτοιος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Copernicus. Το 12μηνο σερί ζέστης ήταν «σοκαριστικό αλλά όχι εκπληκτικό» δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus, ο οποίος προειδοποίησε για τα χειρότερα που έρχονται. Αν δεν μειωθεί η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνει τον πλανήτη, «αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά ψυχρή», είπε.

Γκουτέρες: Απαγορεύστε τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων

Το Copernicus δημοσίευσε τα στοιχεία του την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Υόρκη για την κλιματική αλλαγή, κατακεραυνώνοντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ως «νονούς του κλιματικού χάους» και καλώντας για πρώτη φορά ρητά όλες τις χώρες να απαγορεύσουν τη διαφήμιση σχετικών προϊόντων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν γρήγορα τον έλεγχο της κλιματικής κρίσης που εξελίσσεται σε σπιράλ ή να αντιμετωπίσουν επικίνδυνα σημεία καμπής. «Παίζουμε ρωσική ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από την εθνική οδό προς την κλιματική κόλαση».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα εκείνους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που έχουν επιδείξει αμείλικτο ζήλο για την παρεμπόδιση της προόδου - επί δεκαετίες. Προτρέπω κάθε χώρα να απαγορεύσει τη διαφήμιση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Και καλώ τα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να δέχονται διαφημίσεις για ορυκτά καύσιμα» συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, μιλώντας στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο χρόνος είναι επιτακτικός, καθώς οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας είναι ήδη αισθητές - όπως οι πρόσφατοι φονικοί καύσωνες στην Ασία ή οι πλημμύρες στη Νότια Αμερική.

Οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνεται και ότι τα παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας συνεχίζουν να καταρρέουν. Τα στοιχεία  της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καθένας από τους τελευταίους 12 μήνες σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας για την εποχή του έτους. Οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αν και έλαβαν επίσης μια μικρή ώθηση από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.