Περιβαλλον

ΕΥΔΑΠ και περιβαλλοντική συνείδηση, από τη θεωρία στην πράξη

Δράσεις και πρωτοβουλίες μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος
Χαρά Αλεξανδροπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και οργανώνει δράσεις ευθύνης κι οικολογικής ευαισθητοποίησης

  • Advertorial

Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να περιμένει για κάποιο «αύριο». Η άμεση δράση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φυσικό τοπίο είναι απαραίτητες και η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης αποτελεί τόσο ατομική όσο και κοινωνική ευθύνη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να πραγματοποιούνται αλλά και να ακούγονται δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο και πηγή έμπνευσης για όσους δεν έχουν μπει ακόμη στη διαδικασία της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού, υπενθυμίζει μέσα από τις μέχρι τώρα δράσεις της την αξία της προστασίας του φυσικού τοπίου.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρική βάση της Εταιρικής Στρατηγικής της ΕΥΔΑΠ κι έχει σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον πλανήτη. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, η εταιρία αναλαμβάνει δράση και διοργανώνει μια σειρά κινητοποιήσεων, κάνοντας το δικό της δυναμικό «βήμα» προς την ενδυνάμωση της οικολογικής εξέλιξης κι εξισορρόπησης.

Οι δράσεις

  • Με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, η ΕΥΔΑΠ ασχολείται ενεργά με τη βιώσιμη διαχείριση των ταμιευτήρων, διασφαλίζοντας την προστασία τους με την τήρηση αυστηρής νομοθεσίας, τον έλεγχο των έργων και των δραστηριοτήτων στις ζώνες προστασίας των λεκανών απορροής των ταμιευτήρων και τις δειγματοληπτικές μετρήσεις ως προς την ποιότητα του νερού των ταμιευτήρων
  • Η αξιοποίηση του μη πόσιμου νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου αποτελεί άλλη μια δράση της ΕΥΔΑΠ. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η συντήρηση, ο συστηματικός έλεγχος ποιότητας αλλά και η συνολική διαχείριση του νέου δικτύου είναι αποκλειστικά ευθύνες της εταιρίας. Πρόκειται για ένα σύστημα περίπου 5 χλμ. αγωγών που στοχεύει στην εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών της περιοχής, προσφέροντας περίπου 30.000 κμ. νερού/έτος.
  • Στο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας, η ΕΥΔΑΠ προστατεύει τα υδάτινα οικοσυστήματα στις περιοχές όπου ασκεί τις δραστηριότητές της. Στις περιοχές αυτές κατατάσσονται: η φυσική Λίμνη Υλίκη η οποία αποτελεί πηγή υδροληψίας για το Υδροδοτικό Σύστημα της Πρωτεύουσας περιοχή του δικτύου προστασίας της Φύσης Natura2000, ο σημαντικός υδροβιότοπος της λίμνης του Μαραθώνα και τα σημαντικά υγροτοπικά οικοσυστήματα που αποτελούν ο ταμιευτήρας του Μόρνου και ο ταμιευτήρας του Ευήνου.
  • Με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ε.Ε. στοχεύει στην μείωση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μέχρι και 80-95% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή καταγράφοντας τις εκπομπές αερίων από το 2019 και στοχεύοντας στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
  • Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ. Η δράση της στον θαλάσσιο τομέα αφορά τη συλλογή τόσο των αστικών όσο και των λυμάτων από περιοχές της αρμοδιότητάς της που σήμερα διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης. Η επεξεργασμένη εκροή των ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασία Λυμάτων) καταλήγει στη θάλασσα απαλλαγμένη από το ρυπαντικό τους φορτίο σε ποσοστό περίπου 95%. Επίσης, υλοποίηση των έργων αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, με την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση αποτελεί κι αυτό μια σημαντική περιβαλλοντική δράση.
  • Θέλοντας να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθησία, η εταιρία έχει οργανώσει μια σειρά δράσεων όπως η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις των ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, η οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων αναδάσωσης και καθαρισμού παραλιών, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος προώθησης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Γενιά 17) με την υλοποίηση μιας τοιχογραφίας από τον καλλιτέχνη STMTS, στην οδό Περικλέους 32 στο κέντρο της Αθήνας, η δημιουργία εσωτερικής ενημερωτικής σελίδας «Πηγή» και οι συνεργίες με Ακαδημαϊκούς και Τοπικού Δημοτικούς φορείς.

Το «τώρα» είναι η μοναδική απάντηση σε κάθε «πότε;» που αφορά την ανάληψη περιβαλλοντικών δράσεων κι ευθυνών. Η ΕΥΔΑΠ, έχοντας ως πυλώνα της επιχειρηματικής της φιλοσοφίας την προστασία του οικοσυστήματος, δεν αφήνει το χρόνο να περάσει χωρίς να αναλάβει όλο και περισσότερες νέες δράσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό τόσο την μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος όσο και την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της οικολογίας. Με τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, το πιο βιώσιμο μέλλον είναι μονόδρομος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου