Περιβαλλον

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων των Ελληνικών Πόλεων

Ομάδες εργασίας στην Πάτρα, το Άργος, την Ελευσίνα και το Ηράκλειο Κρήτης

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ελληνικές πόλεις είναι γεμάτες από αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που συχνά όμως δεν γίνονται αντιληπτοί, όχι μόνο από τους επισκέπτες αλλά ούτε από τους ίδιους τους κατοίκους, αφού είναι κατακερματισμένοι από το οδικό δίκτυο και διάσπαρτοι μέσα στον αστικό ιστό χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους.

Η ανάγκη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή ζωή της πόλης, έχει αρχίσει να γίνεται ορατή τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Έχοντας ως πρότυπο την επιτυχημένη περίπτωση της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, συστήθηκαν ομάδες εργασίας από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες αλλά και για να αξιοποιήσουν μελέτες που ήδη υπάρχουν για τέσσερις πόλεις. Τη Πάτρα, το Άργος, την Ελευσίνα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι ομάδες εργασίας απαρτίζονται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού που γνωρίζουν καλά τους αρχαιολογικούς χώρους των προαναφερόμενων πόλεων και από στελέχη του ΥΠΕΚΑ που διαθέτουν τεχνογνωσία, δεδομένου ότι είχαν ασχοληθεί με την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.

Κατά την πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας οι δράσεις που προτάθηκαν αφορούν κατ’ αρχήν τους αρχαιολογικούς χώρους και κατά δεύτερον το δημόσιο χώρο. Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να γίνει καθορισμός των ορίων, περιφράξεις, επέκταση των ανασκαφών, όπου κρίνεται απαραίτητο, και αξιολόγηση της κατάστασης των μνημείων ώστε να υπάρξει συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που ενδεχομένως έχουν υποστεί. Για το δημόσιο χώρο οι προτάσεις αφορούν στη δημιουργία πεζοδρόμων και χώρων ανάπαυσης και θέασης των μνημείων, επεμβάσεις στις όψεις των κτηρίων, απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων και αποτύπωση ιχνών των αρχαίων οδών στους υπό διαμόρφωση χώρους. Επιπλέον θα υπάρξουν δενδροφυτεύσεις και περιβαλλοντικές δράσεις όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις για να γίνουν αυτά τα έργα αναπλάσεων των ελληνικών πόλεων και να μη μείνουν στα σχέδια όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, έργο που μέχρι χτες θεωρούνταν δεδομένο.