Γαλάζια Σημαία: Η Ελλάδα κατακτά και το 2024 τη 2η θέση παγκοσμίως
Ανακοινώνονται οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών
Γαλάζια Σημαία 2024: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως και φέτος - Ανακοινώνονται σήμερα (24.5) οι βραβεύσεις
Το 2023 βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» 617 ακτές της Ελλάδας. Σε λίγες ώρες, στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης θα ανακοινώσει το σύνολο των παραλιών της χώρας που θα υψώσουν (και) φέτος στους ιστούς το σύμβολο της ποιότητάς τους. Από την Καλαμάτα - όπου θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή, η Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», μίλησε στην ATHENS VOICE για τη σημασία της βράβευσης, τους ελέγχους που γίνονται και την επικείμενη αυστηροποίηση των κριτηρίων για την απόκτηση της διάκρισης.
Γαλάζια Σημαία: Η Ελλάδα στη 2η θέση - Πρώτη η Ισπανία
Η Ελλάδα βρίσκεται και φέτος στη 2η θέση του «χάρτη» με τις χώρες που κατέχουν τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» παγκοσμίως. «Επιλέξαμε φέτος η τελετή ανακοίνωσης να γίνει εκτός Αττικής, αφού θέλουμε να προβάλουμε και άλλους προορισμούς. Έτσι, δεχθήκαμε με χαρά την πρόταση - πρόκληση του δήμου Καλαμάτας και σήμερα από την παραλία της Ανάστασης θα κάνουμε γνωστές όλες τις ακτές, τις μαρίνες και τα τουριστικά σκάφη που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια για να λάβουν το πλέον αναγνωρίσιμο και αξιόπιστο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τις ακτές, υπάρχουν 33 κριτήρια και βασικοί πυλώνες είναι η εξαιρετική ποιότητα των υδάτων (κάτι το οποίο παρακολουθούμε μέσω αναλύσεων), η ασφάλεια στην ακτή με την ύπαρξη ναυαγοσώστη όπως προβλέπεται στις πολυσύχναστες παραλίες ή την ύπαρξη και εύκολη πρόσβαση σε ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες» εξηγεί η κ. Βουρδουμπά και διευκρινίζει ότι, μπορεί μία παραλία να λάβει «Γαλάζια Σημαία», όμως, αν οι διαχειριστές της επαναπαυθούν ή υπάρξει καταγγελία για τη μη τήρηση των κριτηρίων, τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να τη χάσει. «Το 2023, έχασαν τη Γαλάζια Σημαία 13 ακτές στην Ελλάδα», μας ενημερώνει.
Η Δαρεία - Νεφέλη Βουρδουμπά διευκρινίζει ότι πολλές από τις παραλίες που λαμβάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» δεν έχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. «Ζητούμενο είναι οι παραλίες να είναι οργανωμένες, να έχουν τουαλέτα, να έχουν ναυαγοσώστη... Το καλοκαίρι κάνουμε ελέγχους δειγματοληπτικούς στις βραβευμένες παραλίες μας. Κάθε χρόνο φτάνουν απροειδοποίητα και ελεγκτές από το διεθνές γραφείο, το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Δεν είναι, όμως, μόνο οι έλεγχοι που κάνουμε, δεχόμαστε και καταγγελίες κυρίως για την έλλειψη ναυαγοσώστη, ή τις αυθαίρετες κατασκευές και παρεμβάσεις στην ακτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευόμαστε πάντοτε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς επιμένουμε και αυξάνουμε τους ελέγχους και αναμένουμε αυστηροποίηση των ήδη αυστηρών κριτηρίων για τη "Γαλάζια Σημαία" σε διεθνές επίπεδο».
Οι πολίτες αναζητούν τις παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες πριν κανονίσουν τις διακοπές τους
Η ύπαρξη «Γαλάζιας Σημαίας» σε μία παραλία, μία περιοχή ή ένα νησί, αποτελεί προστιθέμενη αξία και όπως λέει στην A.V. η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος δεν είναι λίγοι οι πολίτες άλλων χωρών που πριν επισκεφτούν την Ελλάδα αναζητούν τις βραβευμένες παραλίες για να κανονίσουν το πρόγραμμα των διακοπών τους. «Και στην Ελλάδα, όμως, τις αναζητούν οι νέες μαμάδες, οι οικογένειες. Βλέπουμε, βέβαια, και ενδιαφέρον από τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνικών, από τη φροντίδα των ατόμων που εργάζονται στις παραλίες. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, με το τρίπτυχο "θάλασσα, ήλιος και άμμος" και πλέον η νέα γενιά είναι πιο ευαισθητοποιημένη. Μαζί με τα κακά, τις καταγγελίες, φτάνουν στα γραφεία μας και προτάσεις για ξεχωριστές παραλίες με ποιότητα».
Σήμερα από την Καλαμάτα η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Προστασίας θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα ευαισθητοποίησης με αποδέκτες τα παιδιά. «Μέσα από το παιχνίδι θα μάθουμε για το περιβάλλον, θα μάθουμε για τη Γαλάζια Σημαία. Παιδιά δημοτικού θα είναι σε λίγη ώρα εδώ για να γιορτάσουμε μαζί τη βράβευση των παραλιών μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.