Περιβαλλον

Κυπαρισσία: Εκεί που οι βίλες εκτοπίζουν τις φωλιές

Το μόνο που διαφυλάσσεται είναι τα ιδιωτικά κατασκευαστικά συμφέροντα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84256-170074.jpg

Με αφορμή το ψήφισμα που υιοθέτησε η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης στο Στρασβούργο στις αρχές Δεκεμβρίου και απαιτούσε από την Ελλάδα την απαγόρευση της δόμησης στη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή που αποτελεί τον πυρήνα της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, αλλά και με την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση της περιοχής, στην EcoVoice αναδείξαμε το θέμα με το άρθρο «Ευρωπαϊκό STOP στην καταστροφή του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Την επόμενη μέρα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Βέρνης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωση του, διαβεβαίωνε ότι «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας Caretta caretta, με την ολοκλήρωση και υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος». Εκείνο ωστόσο που η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέλειψε να πει στην ανακοίνωση, είναι ότι η Μόνιμη Επιτροπή ζητά για την επίμαχη περιοχή μόνιμη απαγόρευση της δόμησης κάτι που το ΠΔ επιτρέπει επιλεκτικά. Η Μόνιμη Επιτροπή ζητάει επίσης την άμεση αποκατάσταση των αμμοθινών από την καταστροφή που υπέστησαν από την διάνοιξη παράνομων δρόμων κάτι που επίσης στο Π.Δ δεν προβλέπεται. Η Επιτροπή συστήνει ότι η οποιαδήποτε νέα οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να περιοριστεί στις ήδη κατοικημένες περιοχές, ενώ το ΠΔ επιτρέπει νέα δόμηση μέσα στο πυρήνα ωοτοκίας του οικοτόπου.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ αναφέρεται στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών δραστηριοτήτων, με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νικόλαος Ταγαράς στις 28-5-14. Αποκρύπτει όμως το ΥΠΕΚΑ ότι αυτή η απόφαση λήγει στις 31-12-14, κάτι που σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής μπορεί να λάβει άδεια και να προχωρήσει στην ανέγερση των 47 πολυτελών βιλών με πισίνες, στην καρδιά της περιοχής ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Πραγματικά αναρωτιόμαστε γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός υπέγραψε μια απόφαση τον Μάϊο του 2014 που να λήγει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενώ πιθανότατα γνώριζε ότι το ΠΔ δεν θα προλάβαινε να εκδοθεί μέχρι τότε; Γιατί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρά την εκφρασμένη αντίθεση τόσο των ίδιων των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και άλλων κρατικών υπηρεσιών αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων προχωρά σε θεσμοθέτηση ΠΔ το οποίο έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και βάζει τη χώρα σε δικαστικές περιπέτειες και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Τέλος στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ χρησιμοποιεί στοιχεία της ΜΚΟ «Αρχέλων» αναφέροντας ότι «ο πληθυσμός της Caretta caretta παρουσιάζει διαχρονικά αύξηση στην περιοχή. Από τις περίπου 240 φωλιές που είχαν καταγραφεί το 2002, ο αριθμός αυξήθηκε σε περισσότερες από 840 φωλιές το 2012 και έφτασε τις 1450 φωλιές το 2013, δηλαδή περισσότερες από 100.000 νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες». Εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα του Υπουργείου. Σε επικοινωνία που είχαμε με την «Αρχέλων» η κυρία Παναγιώτα Θεοδώρου μας εξήγησε ότι η αύξηση των φωλιών έχει να κάνει με την προστασία των φωλιών εδώ και 20 χρόνια. «Δεν είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι αποτέλεσμα» θα πει χαρακτηριστικά η κ. Θεοδώρου. Ο αριθμός των 100.000 νεογέννητων μεταφράζεται μόλις σε 100 ενήλικες χελώνες μιας και το ποσοστό επιβίωσης των νεοσσών ανέρχεται μόλις στο 1%. Αν τώρα λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο έχουμε περί τις 600 νεκρές θαλάσσιες χελώνες από διάφορες αιτίες καταλαβαίνουμε ότι ο πληθυσμός του είδους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Απ’ όλα αυτά συνεπάγεται ότι το ΥΠΕΚΑ με το εν λόγω ΠΔ ούτε τη θαλάσσια χελώνα προστατεύει, ούτε το φυσικό περιβάλλον αλλά ούτε και τη χρεωκοπημένη χώρα από μια ακόμη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το μόνο που διαφυλάσσεται είναι τα ιδιωτικά κατασκευαστικά συμφέροντα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.