- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Food waste: Γιατί να σπαταλάμε τα τρόφιμα;
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων συνεπάγεται κέρδος
Food waste: Οργανισμοί και επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σχέδιο όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων
Η σπατάλη τροφίμων (food waste) εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη, με τον αγροτικό τομέα να αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των εκπομπών αερίων ρύπων. Όταν τα υπολείμματα τροφίμων απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται και απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο δεν είναι ο μόνος ρύπος που εκπέμπεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Τα στραγγίσματα, ένα τοξικό υγρό που σχηματίζεται όταν το νερό της βροχής αναμιγνύεται με τα απόβλητα που αποσυντίθενται, μπορεί επίσης να μολύνουν τα κοντινά υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Επομένως, η σπατάλη τροφίμων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον και γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν την ελαχιστοποίηση του food waste στη στρατηγική ESG, δηλαδή για το Περιβάλλον (Environment), την Κοινωνία (Society) και την εταιρική Διακυβέρνηση (Governance).
Foodwaste: Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε φάση παραγωγής και διάθεσης, τα απόβλητα τροφίμων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Η προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων σε σχέση με αυτήν που καταναλώνεται, αυξάνει υπέρμετρα τη γεωργική παραγωγή και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις (2021) της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο γεωργικός τομέας συμβάλλει κατά 10% στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βασικές πηγές ρύπανσης να αποτελούν οι πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων από την καλλιέργεια του εδάφους και την κτηνοτροφία. Η εφαρμογή υπεύθυνων στρατηγικών προμήθειας και διάθεσης τροφίμων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας από αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις έως ασθένειες μικροβιακής αιτιολογίας. Κάθε βήμα που λαμβάνεται για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ωστόσο, η υιοθέτηση σειράς στρατηγικών διάθεσης αποβλήτων τροφίμων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων. Για παράδειγμα, ένας κομποστοποιητής που εγκαθίσταται εντός του χώρου παρασκευής τροφίμων καθιστά αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των αποβλήτων.
Ως προς τη συμβολή του περιορισμού της σπατάλης τροφίμων στην αποτελεσματικότερη εταιρική διακυβέρνηση, κατά τους ειδικούς, χαμένο φαγητό σημαίνει χαμένο κέρδος. Σύμφωνα με μελέτη, υπολογίζεται πως κάθε 1 ευρώ που επενδύεται για τη μείωση της απώλειας τροφίμων, αποφέρει κατά μέσο όρο 14 ευρώ. Εξάλλου, η υιοθέτηση στρατηγικής υπεύθυνων προμηθειών και η μείωση του κόστους σπατάλης τροφίμων αποδεικνύει και στους εταίρους μιας επιχείρησης την εφαρμογή πρακτικών χρηστής διακυβέρνησης.
Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί την εξασφάλιση σειράς πιστοποιήσεων, όπως το πρότυπο LEED για την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων που ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα ελαχιστοποίησης του foodwaste. Σε κάθε περίπτωση, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σαφές σχέδιο δράσης μηδενικών αποβλήτων με στόχο την απόρριψη όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.