- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Food waste: Γιατί να σπαταλάμε τα τρόφιμα;
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων συνεπάγεται κέρδος
![Περιορισμός σπατάλης τροφίμων Περιορισμός σπατάλης τροφίμων](/images/1074x600/jpg/files/2024-03-21/food-waste.jpg)
Food waste: Οργανισμοί και επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σχέδιο όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων
Η σπατάλη τροφίμων (food waste) εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη, με τον αγροτικό τομέα να αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των εκπομπών αερίων ρύπων. Όταν τα υπολείμματα τροφίμων απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθενται και απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο δεν είναι ο μόνος ρύπος που εκπέμπεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Τα στραγγίσματα, ένα τοξικό υγρό που σχηματίζεται όταν το νερό της βροχής αναμιγνύεται με τα απόβλητα που αποσυντίθενται, μπορεί επίσης να μολύνουν τα κοντινά υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Επομένως, η σπατάλη τροφίμων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον και γι’ αυτό ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν την ελαχιστοποίηση του food waste στη στρατηγική ESG, δηλαδή για το Περιβάλλον (Environment), την Κοινωνία (Society) και την εταιρική Διακυβέρνηση (Governance).
Foodwaste: Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε φάση παραγωγής και διάθεσης, τα απόβλητα τροφίμων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Η προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων σε σχέση με αυτήν που καταναλώνεται, αυξάνει υπέρμετρα τη γεωργική παραγωγή και κατ’ επέκταση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις (2021) της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο γεωργικός τομέας συμβάλλει κατά 10% στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βασικές πηγές ρύπανσης να αποτελούν οι πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων από την καλλιέργεια του εδάφους και την κτηνοτροφία. Η εφαρμογή υπεύθυνων στρατηγικών προμήθειας και διάθεσης τροφίμων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας από αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις έως ασθένειες μικροβιακής αιτιολογίας. Κάθε βήμα που λαμβάνεται για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ωστόσο, η υιοθέτηση σειράς στρατηγικών διάθεσης αποβλήτων τροφίμων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων. Για παράδειγμα, ένας κομποστοποιητής που εγκαθίσταται εντός του χώρου παρασκευής τροφίμων καθιστά αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των αποβλήτων.
Ως προς τη συμβολή του περιορισμού της σπατάλης τροφίμων στην αποτελεσματικότερη εταιρική διακυβέρνηση, κατά τους ειδικούς, χαμένο φαγητό σημαίνει χαμένο κέρδος. Σύμφωνα με μελέτη, υπολογίζεται πως κάθε 1 ευρώ που επενδύεται για τη μείωση της απώλειας τροφίμων, αποφέρει κατά μέσο όρο 14 ευρώ. Εξάλλου, η υιοθέτηση στρατηγικής υπεύθυνων προμηθειών και η μείωση του κόστους σπατάλης τροφίμων αποδεικνύει και στους εταίρους μιας επιχείρησης την εφαρμογή πρακτικών χρηστής διακυβέρνησης.
Στην πράξη η μείωση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί την εξασφάλιση σειράς πιστοποιήσεων, όπως το πρότυπο LEED για την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων που ενσωματώνει συγκεκριμένα μέτρα ελαχιστοποίησης του foodwaste. Σε κάθε περίπτωση, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σαφές σχέδιο δράσης μηδενικών αποβλήτων με στόχο την απόρριψη όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας αποβλήτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»
O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη
Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Τι αλλάζει στις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Ο ρόλος της Κλιματικής Κρίσης και του υπερτουρισμού στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας
Δράσεις ζητά η οργάνωση με την κλιματική αλλαγή να αναπτύσσεται
Η κλιματική αλλαγή δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο
Τα στοιχεία από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2024
Είναι ο «ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε κατά 1,5° Κελσίου ο μέσος όρος της προβιομηχανικής εποχής»
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Επιτυχημένη επιχείρηση χάρη στην κινητοποίηση φορέων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στο χρηματοδοτικό σκέλος φαντάζει και πάλι εξαιρετικά δύσκολη
Οι τουρίστες κάνουν στροφή προς τον βορρά
Σε ποιους δήμους θα τοποθετηθούν τα πρώτα παγκάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.