Περιβαλλον

Ώρα της Γης 2024: Το Σάββατο σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα

Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Παρθενώνας βυθισμένος στο σκοτάδι για την «Ώρα της Γης»
Ώρα της Γης 2024: Πότε σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ώρα της Γης 2024: Πότε σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα - Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης

Η Ώρα της Γης 2024 πλησιάζει. Το ερχόμενο Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30, σβήνουμε για μία ολόκληρη ώρα τα φώτα για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη. Για μία ώρα θα μείνουν στο σκοτάδι εκατοντάδες αξιοθέατα, τοπόσημα, φορείς και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο που ενώνουν τις φωνές τους. 

Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα «διαθέσουν» για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας. Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 να αγγίζει τα 1,7 εκατ. στρέμματα, η φετινή «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάζει στα δάση, στις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρουν και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους. Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι να θυμηθούμε την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούμε για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία τους.

Ώρα της Γης 2024: Το Σάββατο σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα

Στη φετινή «Ώρα της Γης», καλούνται όλοι οι πολίτες να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να:

  • Ενημερωθούν για τα πολλαπλά οφέλη των δασών στην προστασία του περιβάλλοντος, στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο, τα δάση στη χώρα μας πλήττονται από ολοένα και πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Η μάχη για την προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας και είναι καθημερινή.
  • Θυμηθούν το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μας που βιώσαμε πέρσι με τις καταστροφικές πυρκαγιές να καίνε 1.700.000 στρέμματα, από τα οποία τα 935.000 βρίσκονται μόνο στον Έβρο. Η πυρκαγιά στον Έβρο που έκαιγε για 16 συνεχόμενες μέρες, ήταν μία από τις σημαντικότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και η μεγαλύτερη από θέμα έκτασης πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μάθουν τί είναι η πρόληψη και γιατί μας αφορά όλους ως πολίτες. Ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη, καθώς η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Μαθαίνοντας τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, γινόμαστε και εμείς η ασπίδα για την προστασία των δασών μας!
  • Αναλάβουν δράση για την προστασία των δασών, είτε συμμετέχοντας ως εθελοντές στις δασικές δράσεις του WWF, είτεστηρίζοντας οικονομικάτις προσπάθειες της οργάνωσης να φυτέψει 25.000 δέντρα σε μια δασική έκταση στο Σούνιο που είχε καεί δύο φορές σε μόλις δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά.

Η «Ώρα της Γης» έρχεται για 18η συνεχή χρονιά το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.