- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς μπορούν υποβρύχια ηχεία να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους
Τι έδειξαν μελέτες επιστημόνων
Κοραλλιογενείς ύφαλοι και υποβρύχια ηχεία - Τι ισχύει σύμφωνα με τους ερευνητές
Υποβρύχια ηχεία που μεταδίδουν ήχους των υγιέστερων κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσαν να επαναφέρουν στη ζωή πιο κατεστραμμένους και υποβαθμισμένους υφάλους που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ωκεάνια νεκροταφεία, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες που εργάζονταν στα ανοικτά των αμερικανικών Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες κοραλλιών είχαν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν σε έναν ύφαλο που δείχνει πιο ζωντανός και ακούγονται ήχοι ενός υγιούς οικοσυστήματος.
Ο πλανήτης έχει χάσει τους μισούς κοραλλιογενείς υφάλους του από τη δεκαετία του 1950 λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, της υπεραλίευσης, της ρύπανσης, της απώλειας ενδιαιτημάτων και των επιδημικών ασθενειών. Οι μεγάλες μειώσεις έχουν τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για την προστασία των εναπομεινάντων υφάλων μέσω προσεγγίσεων που κυμαίνονται από την επαναφύτευση με κοράλλια που εκτρέφονται σε φυτώρια μέχρι την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών που μπορούν να αντέξουν την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.
Ενώ οι ερευνητές εγκατέστησαν ηχεία και στις τρεις τοποθεσίες, έπαιξαν ήχους από έναν ακμάζοντα ύφαλο μόνο σε μία: τον υποβαθμισμένο ύφαλο Salt Pond. Οι άλλες δύο τοποθεσίες, ο υποβαθμισμένος ύφαλος Cocoloba και ο υγιέστερος ύφαλος Tektite, συμπεριλήφθηκαν για λόγους σύγκρισης.
Όταν οι προνύμφες κοραλλιών απελευθερώνονται στη στήλη του νερού, μεταφέρονται με τα ρεύματα και κολυμπούν ελεύθερα, πριν βρουν ένα σημείο για να εγκατασταθούν. Μόλις πέσουν στον πυθμένα του ωκεανού, σταθεροποιούνται στο σημείο και -αν επιβιώσουν- ωριμάζουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.