Περιβαλλον

Γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε στον Ατλαντικό μετά από 200 χρόνια

Το είδος της θεωρείται εξαφανισμένο - Για «απίστευτα σπάνια» ανακάλυψη κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ατλαντικός: «Απίστευτα σπάνια» γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε μετά από 200 χρόνια - Ο ρόλος της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Μια γκρίζα φάλαινα, το είδος της οποίας θεωρείται εξαφανισμένο στον Ατλαντικό Ωκεανό εδώ και 200 χρόνια, εντοπίστηκε πρόσφατα στις ακτές του Ναντάκετ ενός νησιού στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Οι γκρίζες φάλαινες σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκαν από τον Ατλαντικό μέχρι τον 18ο αιώνα © New England Aquarium

Γκρίζα φάλαινα στον Ατλαντικό: «Aπίστευτα σπάνιο» γεγονός

Το «απίστευτα σπάνιο» γεγονός καταγράφηκε από την ομάδα εναέριας έρευνας του New England Aquarium, που πετούσε 30 μίλια νότια του Ναντάκετ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δελτίο τύπου το οποίο εκδόθηκε την Τρίτη.

Οι γκρίζες φάλαινες εμφανίζονται κυρίως στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκαν από τον Ατλαντικό μέχρι τον 18ο αιώνα, σημείωσαν οι ερευνητές του Aquarium στην ανακοίνωση.

Σε συνέντευξη στο abc news, η Όρλα Ο’Μπράιεν, μια συνεργαζόμενη ερευνήτρια που εντόπισε τη γκρίζα φάλαινα, είπε ότι ήταν έκπληκτη από το ταξίδι του πλάσματος στο Βορειοδυτικό Πέρασμα.

«Αυτή η φάλαινα πέρασε με κάποιο τρόπο από την Αλάσκα, μέσω της Αρκτικής, στον Ατλαντικό Ωκεανό», είπε η Ο’Μπράιεν.

Αρχικά, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν η φάλαινα που εντόπισαν ήταν στην πραγματικότητα γκρίζα.

«Δεν ήθελα να πω δυνατά τι ήταν, γιατί μου φαινόταν τρελό», είπε η Ο’Μπράιεν, η οποία πραγματοποιεί εναέριες έρευνες από το 2011.

Οι γκρίζες φάλαινες διακρίνονται από τα άλλα είδη από την έλλειψη ραχιαίου πτερύγιου, από τις γκρίζες και άσπρες κηλίδες του δέρματος, καθώς του ραχιαίου εξογκώματός τους.

Η φάλαινα επανειλημμένα βουτούσε και έβγαινε στην επιφάνεια, ενώ φαινόταν να τρέφεται καθώς το ερευνητικό αεροπλάνο έκανε κύκλους στην περιοχή για 45 λεπτά καταγράφοντας εικόνες.

Ενώ οι γκρίζες φάλαινες θεωρούνται εξαφανισμένες στα νερά του Ατλαντικού, οι ερευνητές του Ενυδρείου λένε ότι έχουν αναφερθεί πέντε παρατηρήσεις γκρίζων φαλαινών στα νερά του Ατλαντικού και της Μεσογείου τα τελευταία 15 χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2023, μια γκρίζα φάλαινα εθεάθη στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα και οι ερευνητές ενυδρείων υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι η ίδια φάλαινα που εντοπίστηκε στο Ναντάκετ.

Πιθανός παράγοντας η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να είναι ένας παράγοντας για το ταξίδι της φάλαινας μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος, αναφέροντας τους λιγότερους θαλάσσιους πάγους το καλοκαίρι ως αιτία για τη μετανάστευση.

«Η έκταση του θαλάσσιου πάγου συνήθως περιορίζει το φάσμα των γκρίζων φαλαινών», εξηγούν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. «Τώρα, οι γκρίζες φάλαινες μπορούν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στο Πέρασμα το καλοκαίρι, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό τον προηγούμενο αιώνα».

Η Ο’Μπράιεν πιστεύει ότι η παρατήρηση της γκρίζας φάλαινας είναι σημαντική σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τα θαλάσσια είδη.

«Αυτές οι θεάσεις γκρίζων φαλαινών στον Ατλαντικό χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα θαλάσσια είδη στην κλιματική αλλαγή, δεδομένης της ευκαιρίας», κατέληξε η Ο’Μπράιεν.

(Με πληροφορίες του abc news)