Περιβαλλον

Διάσωση νεογέννητης φώκιας

Στην παραλία Βελανό της Σκοπέλου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83935-169188.jpg

Στα μέσα Νοεμβρίου μια θηλυκή μεσογειακή φώκια βρέθηκε νεκρή στην παραλία Βελανό της Σκοπέλου. Μια εβδομάδα αργότερα στην ίδια παραλία βρέθηκε το μωρό της άτυχης φώκιας σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κάτοικος του νησιού που βρήκε την ορφανή φώκια ειδοποίησε την κτηνίατρο του νησιού, η οποία αφού εξέτασε τη νεογέννητη φώκια και διαπίστωσε τη κρισιμότητα της κατάστασης ειδοποίησε την Ομάδα Διάσωσης της Mom.

Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου Σκοπέλου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση διάσωσης για να μεταφερθεί επειγόντως η μικρή φώκια στην Αθήνα, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για τη μεσογειακή φώκια της Mom, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργήσει και παραχωρήσει στην οργάνωση το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στη νεογέννητη φώκια, πραγματοποιήθηκαν κτηνιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το ζώο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού για πέντε μέρες που έμεινε μόνο του αφυδατώθηκε και δημιουργήθηκε και πρόβλημα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Η νεογέννητη φώκια ζυγίζει 13 κιλά και έχει μπει σε εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νατάσσας Κομνηνού, καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι της Οργάνωσης βρίσκονται κυριολεκτικά σε 24η βάση στο πλευρό της μικρής φώκιας φροντίζοντας και παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας της και έτοιμοι να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή.

Παρότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή επιχείρηση με μεγάλες απαιτήσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υγειονομικό υλικό, αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός από τον εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα καταλάβουμε το μέγεθος της προσφοράς της Mom στην περίθαλψη και διάσωση της μεσογειακής φώκιας.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.