Ένα από τα μικροσκοπικότερα ψάρια στον κόσμο παράγει ήχο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός
Το μήκος του είναι 12 χιλιοστά - Δημιουργεί θορύβους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ
Το ψάρι Danionella cerebrum εξέπληξε τους επιστήμονες - Παράγει έναν ήχο δυσανάλογα ισχυρό σε σχέση με το μέγεθός του.
Ένα από τα μικρότερα ψάρια στον κόσμο, με πλάτος περίπου ενός ενήλικου ανθρώπινου νυχιού, μπορεί να κάνει έναν ήχο τόσο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός, σύμφωνα με επιστήμονες.
Το μικροσκοπικό ψάρι που παράγει ήχους άνω των 140 ντεσιμπέλ
Το αρσενικό Danionella cerebrum, ένα ψάρι περίπου 12 χιλιοστών που βρίσκεται στα ρέματα της Μιανμάρ, παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, ίσους με μια σειρήνα ασθενοφόρου ή ένα κομπρεσέρ.
Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός στα ψάρια για την παραγωγή ήχου περιλαμβάνει δονήσεις της κολυμβητικής τους κύστης, ένα όργανο γεμάτο αέρια που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της πλευστότητας, που οδηγούνται από ρυθμικές συσπάσεις εξειδικευμένων μυών που «τυμπανίζουν», αναφέρει η δημοσίευση.
@skynews 🔊 Listen to the loud noise the Danionella cerebrum makes fyp 🐠
♬ original sound - Sky News - Sky News
Ωστόσο, ο μηχανισμός παραγωγής ήχου των παλμών που παράγονται από το Danionella cerebrum, το οποίο έχει τον μικρότερο γνωστό εγκέφαλο από όλα τα σπονδυλωτά, αποτελούσε μυστήριο, καθώς οι μηχανισμοί των μυών που σχετίζονται με την κολυμβητική κύστη δεν παρείχαν μια εύλογη εξήγηση για την προέλευση του ήχου.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι το ψάρι διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα παραγωγής ήχου, που περιλαμβάνει έναν χόνδρο που παίζει τύμπανο, ένα εξειδικευμένο πλευρό και έναν μυ που αντέχει στην κόπωση. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να επιταχύνει τον χόνδρο τυμπανισμού με ακραίες δυνάμεις και να παράγει γρήγορους, δυνατούς παλμούς.
Ο μηχανισμός παραγωγής του ήχου
«Η κατανόηση αυτής της εξαιρετικής προσαρμογής διευρύνει τις γνώσεις μας για την κίνηση των ζώων και αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ποικιλομορφία των μηχανισμών προώθησης σε όλα τα είδη, συμβάλλοντας στην ευρύτερη κατανόηση της εξελικτικής βιολογίας και της εμβιομηχανικής», αναφέρεται στην εργασία.
Η ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε βιντεοσκοπήσεις υψηλής ταχύτητας για να διερευνήσει τον μηχανισμό παραγωγής του ήχου.
Για την παραγωγή ήχου, ένα πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κολυμβητική κύστη μετακινείται από έναν ειδικό μυ σε ένα κομμάτι χόνδρου. Όταν το πλευρό απελευθερώνεται, χτυπά την κολυμβητική κύστη και παράγει τον ήχο. Η πλευρά είναι πολύ πιο σκληρή στα αρσενικά, γεγονός που εξηγεί γιατί τα θηλυκά δεν παράγουν ήχους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει γιατί τα ψάρια κάνουν τόσο δυνατούς ήχους, αλλά πρότειναν ότι μπορεί να βοηθούν στην πλοήγηση στα θολά νερά ή να είναι μια επιθετική τακτική που χρησιμοποιούν τα αρσενικά για να προειδοποιήσουν τον ανταγωνισμό.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.