Μέγα-τυφώνες: Γίνονται τόσο ισχυροί που χρειάζονται νέα κατηγορία
Οι επιστήμονες προτείνουν νέα βαθμολόγηση λόγω της κλιματικής κρίσης
Οι επιστήμονες προτείνουν μια νέα βαθμολογία κατηγορίας 6 για την ταξινόμηση των «μεγα-τυφώνων», που γίνονται πιο συχνοί λόγω της κλιματικής κρίσης
Οι τυφώνες γίνονται τόσο ισχυροί λόγω της κλιματικής κρίσης που η κατάταξή τους θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει καταιγίδες «κατηγορίας 6», σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μέχρι στιγμής η κλίμακα φθάνει μέχρι την κατηγορία 5.
Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον πέντε καταιγίδες θα μπορούσαν να είχαν ταξινομηθεί σε αυτή τη νέα κατηγορία, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τυφώνες με ανέμους 308 χλμ/ώρα ή και περισσότερο. Τέτοιοι μέγα-τυφώνες γίνονται πιο συχνοί λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σύμφωνα με μελέτες, εξαιτίας της θέρμανσης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.
Ο Michael Wehner, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ, είπε ότι «τα 308 χλμ/ώρα είναι πολύ πιο πάνω από τις περισσότερα Ferrari. Είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστεί κανείς». Ο Wehner έχει προτείνει αυτή τη νέα κατηγορία μαζί με έναν άλλο ερευνητή, τον James Kossin του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. «Το να πιαστεί κανείς σε ένα τέτοιου είδους τυφώνα θα ήταν κακό. Πολύ κακό».
Τυφώνες κατηγορίας 5 έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, προτείνει την επέκταση της κλίμακας Saffir-Simpson, η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Herbert Saffir, πολιτικό μηχανικό και τον Robert Simpson, έναν μετεωρολόγο, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.
Η κλίμακα ταξινομεί οποιονδήποτε τυφώνα με σταθερή μέγιστη ταχύτητα ανέμου 119 χλμ/ώρα ή περισσότερο στην κατηγορία 1, με την κλίμακα να αυξάνεται όσο πιο γρήγοροι είναι οι άνεμοι. Η κατηγορία 3 και πάνω περιλαμβάνει τυφώνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε περιουσίες ή ζωές, με την ισχυρότερη, την κατηγορία 5, να περιλαμβάνει όσες καταιγίδες έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο.
Οι καταιγίδες της κατηγορίας 5 έχουν προκαλέσει τρομακτικές ζημιές τα τελευταία χρόνια, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005 και ο καταστροφικός τυφώνας «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο το 2017, αλλά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιο ακραίες καταιγίδες απαιτούν ειδική κατηγορία.
Περιλαμβάνουν τον τυφώνα «Χαϊγιάν», ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και τον τυφώνα «Πατρίσια», ο οποίος άγγιξε την ταχύτητα των 346 χλμ/ώρα κοντά στο Μεξικό το 2015.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες
«Δεν έχουν υπάρξει τέτοιοι τυφώνες ακόμη στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κατηγορία 6, απλώς είμαστε τυχεροί που δεν έχουν συμβεί ακόμη», είπε ο Wehner. «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί και γνωρίζουμε ότι αυτές οι καταιγίδες έχουν ήδη γίνει πιο έντονες και θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες».
Ενώ ο συνολικός αριθμός των τυφώνων δεν αυξάνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένταση των μεγάλων καταιγίδων έχει αυξηθεί σημαντικά σύμφωνα με το δορυφορικό αρχείο τεσσάρων δεκαετιών. Ένας υπερ-θερμός ωκεανός παρέχει επιπλέον ενέργεια με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι τυφώνες, με την βοήθεια μιας πιο ζεστής ατμόσφαιρας γεμάτη υγρασία.
Ο Wehner είπε ότι η κλίμακα Saffir-Simpson δεν είναι αρκετή για να «καταγράψει» τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους ένας τυφώνας, ο οποίος προέρχεται κυρίως από έντονες βροχοπτώσεις και παράκτιες πλημμύρες και όχι από τους ίδιους τους ισχυρούς ανέμους. Αντιθέτως, μια κατηγορία 6 θα υπογράμμιζε τους αυξημένους κινδύνους που επιφέρει ο κλιματική κρίση. «Ο κύριος σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες», είπε.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.