Περιβαλλον

Μέγα-τυφώνες: Γίνονται τόσο ισχυροί που χρειάζονται νέα κατηγορία

Οι επιστήμονες προτείνουν νέα βαθμολόγηση λόγω της κλιματικής κρίσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγα-τυφώνες: Γίνονται τόσο ισχυροί που χρειάζονται νέα κατηγορία, σύμφωνα με μελέτη
Ο τυφώνας Florence από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό © Wikimedia Commons / NASA

Οι επιστήμονες προτείνουν μια νέα βαθμολογία κατηγορίας 6 για την ταξινόμηση των «μεγα-τυφώνων», που γίνονται πιο συχνοί λόγω της κλιματικής κρίσης

Οι τυφώνες γίνονται τόσο ισχυροί λόγω της κλιματικής κρίσης που η κατάταξή τους θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει καταιγίδες «κατηγορίας 6», σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μέχρι στιγμής η κλίμακα φθάνει μέχρι την κατηγορία 5.

5 Biggest Hurricanes in All History

Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον πέντε καταιγίδες θα μπορούσαν να είχαν ταξινομηθεί σε αυτή τη νέα κατηγορία, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τυφώνες με ανέμους 308 χλμ/ώρα ή και περισσότερο. Τέτοιοι μέγα-τυφώνες γίνονται πιο συχνοί λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σύμφωνα με μελέτες, εξαιτίας της θέρμανσης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.

Ο Michael Wehner, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ, είπε ότι «τα 308 χλμ/ώρα είναι πολύ πιο πάνω από τις περισσότερα Ferrari. Είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστεί κανείς». Ο Wehner έχει προτείνει αυτή τη νέα κατηγορία μαζί με έναν άλλο ερευνητή, τον James Kossin του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. «Το να πιαστεί κανείς σε ένα τέτοιου είδους τυφώνα θα ήταν κακό. Πολύ κακό».

Μέγα-τυφώνες: Γίνονται τόσο ισχυροί που χρειαζόταν νέα κατηγορία, σύμφωνα με μελέτη
© Unsplash / Zoltan Tasi

Τυφώνες κατηγορίας 5 έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, προτείνει την επέκταση της κλίμακας Saffir-Simpson, η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Herbert Saffir, πολιτικό μηχανικό και τον Robert Simpson, έναν μετεωρολόγο, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η κλίμακα ταξινομεί οποιονδήποτε τυφώνα με σταθερή μέγιστη ταχύτητα ανέμου 119 χλμ/ώρα ή περισσότερο στην κατηγορία 1, με την κλίμακα να αυξάνεται όσο πιο γρήγοροι είναι οι άνεμοι. Η κατηγορία 3 και πάνω περιλαμβάνει τυφώνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε περιουσίες ή ζωές, με την ισχυρότερη, την κατηγορία 5, να περιλαμβάνει όσες καταιγίδες έχουν ταχύτητα 252 χλμ/ώρα ή περισσότερο.

Οι καταιγίδες της κατηγορίας 5 έχουν προκαλέσει τρομακτικές ζημιές τα τελευταία χρόνια, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005 και ο καταστροφικός τυφώνας «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο το 2017, αλλά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιο ακραίες καταιγίδες απαιτούν ειδική κατηγορία.

Περιλαμβάνουν τον τυφώνα «Χαϊγιάν», ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και τον τυφώνα «Πατρίσια», ο οποίος άγγιξε την ταχύτητα των 346 χλμ/ώρα κοντά στο Μεξικό το 2015.

Μέγα-τυφώνες: Γίνονται τόσο ισχυροί που χρειαζόταν νέα κατηγορία, σύμφωνα με μελέτη
© Unsplash / Saikiran Kesari

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες

«Δεν έχουν υπάρξει τέτοιοι τυφώνες ακόμη στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κατηγορία 6, απλώς είμαστε τυχεροί που δεν έχουν συμβεί ακόμη», είπε ο Wehner. «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί και γνωρίζουμε ότι αυτές οι καταιγίδες έχουν ήδη γίνει πιο έντονες και θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες».

Ενώ ο συνολικός αριθμός των τυφώνων δεν αυξάνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένταση των μεγάλων καταιγίδων έχει αυξηθεί σημαντικά σύμφωνα με το δορυφορικό αρχείο τεσσάρων δεκαετιών. Ένας υπερ-θερμός ωκεανός παρέχει επιπλέον ενέργεια με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι τυφώνες, με την βοήθεια μιας πιο ζεστής ατμόσφαιρας γεμάτη υγρασία.

Ο Wehner είπε ότι η κλίμακα Saffir-Simpson δεν είναι αρκετή για να «καταγράψει» τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους ένας τυφώνας, ο οποίος προέρχεται κυρίως από έντονες βροχοπτώσεις και παράκτιες πλημμύρες και όχι από τους ίδιους τους ισχυρούς ανέμους. Αντιθέτως, μια κατηγορία 6 θα υπογράμμιζε τους αυξημένους κινδύνους που επιφέρει ο κλιματική κρίση. «Ο κύριος σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.