- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων, 2 Φεβρουαρίου: Τα πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη
«Οι υγρότοποι είναι εξαιρετικά σημαντικά οικοσυστήματα. Υποστηρίζουν πολλές μορφές ζωής και επίσης έχουν για τους ανθρώπους και πολλές διαφορετικές αξίες»
Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων: Η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού μιλά στην ATHENS VOICE για την αξία των υγροτόπων και τηv προσφορά τους στο φυσικό περιβάλλον
Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων η σημερινή και στην πραγματικότητα οι υγρότοποι αποτελούν ιδιαίτερα πολύτιμα οικοσυστήματα για τον πλανήτη μας αφού ουσιαστικά υποστηρίζουν μια ευρεία ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Οι υγρότοποι αποτελούν οάσεις ζωής και παράλληλα «καταφύγιο» για πολλά είδη φυτών και ζώων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Περιβαλλοντολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ελένη Γαληνού εξηγεί στην ATHENS VOICE την αξία των υγροτόπων και τηv προσφορά τους στο φυσικό μας περιβάλλον. Παράλληλα, με δεδομένη και την φυσική ομορφιά αυτών των οικοσυστημάτων, μας μιλά για τον μεγαλύτερο Υγρότοπο της Λέσβου αλλά και για μερικά από τα είδη ζωής που φιλοξενούνται γενικότερα στους υγροτόπους του νησιού.
Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων, 2 Φεβρουαρίου - Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού
Ποια είναι η σημασία των υγροτόπων για το ευρύτερο οικοσύστημα;
Οι υγρότοποι είναι εξαιρετικά σημαντικά οικοσυστήματα. Υποστηρίζουν πολλές μορφές ζωής και επίσης έχουν για τους ανθρώπους και πολλές διαφορετικές αξίες. Η σημασία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς είναι από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον κόσμο: μεταξύ του 1970 και του 2015 περίπου το 35% των υγροτόπων έχει χαθεί και συνεχίζει να χάνεται με αυξανόμενο ρυθμό, μάλιστα 3 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που χάνονται τα δάση!
Τι προσφέρουν ουσιαστικά στο περιβάλλον;
Οι υγρότοποι είναι το περιβάλλον μας! Μια από τις διαφορετικές μορφές που αυτό μπορεί να έχει. Αποτελούν, όπως λέγεται, «βιολογικά υπερ-συστήματα (supersystems)» καθώς σε αυτούς υπάρχει σχετικά ρηχό νερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, που οδηγεί σε υψηλή πρωτογενή παραγωγή και την υποστήριξη μεγάλου πλήθους και ποικιλίας ζωντανών οργανισμών.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Λέσβου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ολόκληρος ο Κόλπος της Καλλονής, δηλαδή η θάλασσα που αυτός περικλείει μαζί με όλους τους υγροτόπους που βρίσκονται στα παράλιά του ή κοντά σε αυτά. Όμως μεγαλύτερος ξεχωριστός υγρότοπος είναι αυτός της Αλυκής Καλλονής που βρίσκεται στην κορυφή του. Πρόκειται για μια αλυκή που μαζί με τα έλη αλμυρού και γλυκού νερού που βρίσκονται γύρω της, σχηματίζουν έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως δε βρισκόμαστε σε ηπειρωτική περιοχή αλλά σε ένα νησί του Αιγαίου.
Πείτε μας μερικά είδη ζώων και πτηνών που ζουν στους υγροτόπους του νησιού;
Οι υγρότοποι υποστηρίζουν τα δικά τους μοναδικά ζώα που δεν μπορούμε να τα βρούμε μακριά τους: αμφίβια, ερπετά, ψάρια, έντομα, πουλιά κ.ά. Τα γνωστότερα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου είναι τα Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο), καθώς όλο το χρόνο μπορεί κανείς να δει γύρω από τον Κόλπο Καλλονής περίπου 800-1.400 πουλιά. Ξεχωριστά είδη είναι ο Μαυροπελαργός, η Καστανόπαπια, η Αβοκέτα, ο Καλαμοκανάς, το Ποταμογλάρονο, το Νανογλάρονο, η Πετροτουρλίδα, το Αργυρογλάρονο, κ.ά. Άλλα σημαντικά ζώα, είναι τα δύο είδη χελώνας του γλυκού νερού (Γραμμωτή και Στικτή Νεροχελώνα), ο Πηλοβάτης (ένα είδος φρύνου), ο Ασιατικός Βάτραχος, δύο είδη νερόφιδων (Βαλτόφιδο και Νερόφιδο) και πολλά είδη από λιβελούλες, πολλές από τις οποίες με κύρια εξάπλωση στην Ασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.