- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν το 33%
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως
To 2023 η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα συνεισέφερε με 20,7% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή - Η ανάγκη για μία πράσινη μετάβαση
Τα είχαμε ακούσει σχεδόν όλα: ότι η αιολική ενέργεια είναι επικίνδυνη για τα αιγοπρόβατα, ότι στερεί πόρους από την τοπική κοινωνία προς όφελος των πολυεθνικών, ότι το κόστος για τις εμπορικές εφαρμογές είναι απαγορευτικό, ότι καταστρέφει το ορεινό και το νησιωτικό τοπίο (το οποίο το έχουμε μέχρι σήμερα σεβαστεί), ότι οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τον τουρισμό κ.λπ. κ.λπ. Φτάσαμε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκτήσουμε και υπουργό αρμόδιο για τις κινητοποιήσεις ο οποίος εισήγαγε τον όρο «απάτητα βουνά» σε συνεργασία –δυστυχώς– με αρκετά ΜΜΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και διάφορους πρόθυμους από τον πολιτικό κόσμο. Η κάθε ομάδα ως γνωστόν είχε τους δικούς της λόγους και τα δικά της κίνητρα. Το περίεργο είναι ότι οι ίδιες λίγο πολύ ομάδες «διαδήλωναν» για την ακρίβεια στο ρεύμα, για τη διακύμανση των τιμών και για την κλιματική αλλαγή, μεταθέτοντας όμως την ευθύνη στο απρόσωπο και συχνά αδιάφορο κράτος. Αδιάφορο στην δίκαιη κατανομή των βαρών για την «πράσινη μετάβαση», αδιάφορο στις εκκλήσεις επιχειρηματιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ταχύτερη διείσδυση και μείωση των εμποδίων που έθετε μια πονηρή πραγματικότητα, επιστρατεύοντας θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας ή τα (ανύπαρκτα συνήθως) σχέδια των περιοχών Natura. Σ’ αυτό το τελευταίο φταίει και η δισυπόστατη πολιτική της ΕΕ η οποία χρηματοδότησε αφειδώς την αντιπολίτευση στις ΑΠΕ μέσω των προγραμμάτων για τη Φύση (Life), ενώ ταυτόχρονα επεσήμαινε την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της καθαρής και μη εισαγόμενης ενέργειας (φυσικό αέριο).
Σήμερα βέβαια, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τότε που ξεκίνησε το κίνημα «όχι σε μας, ας πάνε στην αυλή του γείτονα», χωρίς όμως να προστίθεται ότι «εμείς θα πληρώσουμε τη διαφορά». Κανείς δηλαδή από τα μέλη του κινήματος δεν θα συνυπέγραφε τώρα ένα μνημόνιο που θα κατέληγε στο ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (οικονομικό και περιβαλλοντικό) πρέπει να διαφοροποιείται τοπικά με βάση π.χ. το χρησιμοποιούμενο καύσιμο, ή στο ότι από τα «μπόνους» που μοιράζουν οι ΑΠΕ δεν θα πρέπει να πληρώνονται και οι διαφωνούντες. Κι αυτό γιατί όλες οι αντιρρήσεις έχουν σχεδόν καταπέσει. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το 2023 η αιολική ενέργεια συνεισέφερε με 20,7% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή και αν προσθέσουμε το 12, 6%των φωτοβολταϊκών, το ποσοστό φτάνει το 33,3 %. Με βάση την επίδοση αυτή η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως.
Το πλήρες κείμενο της ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ θα το βρείτε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.