Περιβαλλον

Ευρωπαϊκό STOP στην καταστροφή του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83244-167693.jpg

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία, καθώς οι ακτές του αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα στη Μεσόγειο. Ένας άλλος λόγος περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής είναι οι αμμοθίνες και η σημασία που έχουν για την προστασία του εδάφους από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας. Για τους λόγους αυτούς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura.

Ωστόσο η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας για τη διατήρηση της περιοχής. Αντίθετα έχουν διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί δρόμοι, έχουν ανεγερθεί κτίσματα, η παραλία του οικισμού Καλό Νερό έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ εκκρεμούν 47 αιτήσεις οικοδομικών αδειών για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών με πισίνες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν η σταδιακή υποβάθμιση των οικοτόπων, η παρενόχληση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και η καταστροφή των θινικών σχηματισμών.

Η συνέπεια των παραπάνω καταστροφών ήταν η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Μάρτιο του 2014, ενώ το ίδιο διάστημα άνοιξε και ο φάκελος από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προλάβει τις καταδίκες της χώρας ετοίμασε ένα Προεδρικό Διάταγμα που όμως μάλλον κουκούλωνε τα θέματα παρά τα έλυνε. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς το Προεδρικό Διάταγμα νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα οι παράνομοι δρόμοι που έχουν ανοιχθεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι αμμοθίνες που έχουν καταστραφεί.

image

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της στο Στρασβούργο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα όπου καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής. Χαρακτηριστικό της έντονης ευρωπαϊκής αντίδρασης είναι η απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2014 η Σύμβαση επισκέφτηκε την περιοχή για επιτόπου αξιολόγηση του βιότοπου και των προβλημάτων προστασίας.

Παρότι το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσταση της Σύμβασης της Βέρνης, επιμένει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιοχής, εκφράζονται φόβοι ότι το ψήφισμα της Βέρνης είναι ο προάγγελος μια ακόμη καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.