- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωπαϊκό STOP στην καταστροφή του Κυπαρισσιακού Κόλπου
Εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εκτός από τις πανέμορφες αμμουδερές παραλίες έχει και μεγάλη οικολογική αξία, καθώς οι ακτές του αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα στη Μεσόγειο. Ένας άλλος λόγος περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής είναι οι αμμοθίνες και η σημασία που έχουν για την προστασία του εδάφους από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας. Για τους λόγους αυτούς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura.
Ωστόσο η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας για τη διατήρηση της περιοχής. Αντίθετα έχουν διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί δρόμοι, έχουν ανεγερθεί κτίσματα, η παραλία του οικισμού Καλό Νερό έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ εκκρεμούν 47 αιτήσεις οικοδομικών αδειών για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών με πισίνες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν η σταδιακή υποβάθμιση των οικοτόπων, η παρενόχληση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και η καταστροφή των θινικών σχηματισμών.
Η συνέπεια των παραπάνω καταστροφών ήταν η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Μάρτιο του 2014, ενώ το ίδιο διάστημα άνοιξε και ο φάκελος από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προλάβει τις καταδίκες της χώρας ετοίμασε ένα Προεδρικό Διάταγμα που όμως μάλλον κουκούλωνε τα θέματα παρά τα έλυνε. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς το Προεδρικό Διάταγμα νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα οι παράνομοι δρόμοι που έχουν ανοιχθεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι αμμοθίνες που έχουν καταστραφεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της στο Στρασβούργο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα όπου καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής. Χαρακτηριστικό της έντονης ευρωπαϊκής αντίδρασης είναι η απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2014 η Σύμβαση επισκέφτηκε την περιοχή για επιτόπου αξιολόγηση του βιότοπου και των προβλημάτων προστασίας.
Παρότι το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσταση της Σύμβασης της Βέρνης, επιμένει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιοχής, εκφράζονται φόβοι ότι το ψήφισμα της Βέρνης είναι ο προάγγελος μια ακόμη καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.