Περιβαλλον

Τα εγκαταλειμμένα κτίρια της Αθήνας

Έρχεται νόμος που θα ρυθμίσει τη τύχη τους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
82797-166931.jpg

Στα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα κτίρια που υπήρχαν στο κέντρο της Αθήνας, έρχονται τώρα να προστεθούν και ακίνητα που λόγω της κρίσης και της πτώσης που αυτή προκάλεσε στη αγορά ακινήτων μένουν πλέον στα αζήτητα και ρημάζουν. Κτίρια που όχι μόνο υποβαθμίζουν την εικόνα της Αθήνας αλλά αποτελούν και εστίες μόλυνσης ενώ ενισχύουν την περιθωριοποίηση και την εγκληματικότητα. Την ίδια στιγμή που τα κτίρια ρημάζουν άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο.

Το φαινόμενο αυτό της εγκατάλειψης κτιρίων δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Αθήνα. Το έχουν αντιμετωπίσει όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου και έχουν βρει τις λύσεις τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίζει με νόμο να ρυθμίσει τη τύχη των εγκαταλειμμένων, κενών και σε πολλές περιπτώσεις αγνώστων ιδιοκτητών κτιρίων.

Με τον νέο νόμο θα δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους αλλά και σε ιδιώτες να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων προς όφελος της εικόνας της πόλης και των κατοίκων της αλλά και της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα οι Δήμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα κτίρια στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής τους ενώ πολλά απ’ αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι διαχωρίζεται η έννοια του εγκαταλειμμένου κτιρίου από αυτήν του αγνώστου ιδιοκτήτη. Δηλαδή εγκαταλειμμένο θα χαρακτηρίζεται ένα κτίριο που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν επικίνδυνο, ασχέτως αν ανήκει σε κάποιον ή αν ο ιδιοκτήτης του είναι άγνωστος. Στη περίπτωση που το κτίριο χαρακτηριστεί εγκαταλειμμένο θα εφαρμόζεται διαδικασία αναγκαστικής ανάληψης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης ή εξαγοράς από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων. Ωστόσο θα υπάρχει και μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

Τέλος επειδή όλα στην Ελλάδα μπλοκάρουν στις μακροχρόνιες δικαστικές εμπλοκές, στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για σύντομες διαδικασίες δικαστικής επίλυσης διαφορών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.