- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους στην ΕΕ το 2021
Ανησυχητικά τα στοιχεία έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην ΕΕ το 2021 - Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.
Η αύξηση ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια εξηγείται από την αυξημένη έκθεση σε ρυπαντές και την ελαφρά αύξηση της θνητότητας της οφειλόμενης στην Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Πάντως, η τάση παραμένει σαφώς ευνοϊκή σε μακροπρόθεσμη βάση, αφού κατά το διάστημα 2005-2021, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στα μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 41%, σύμφωνα με την μελέτη.
Υπερβολικά υψηλή η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία
Παρά τις «μεγάλες προόδους» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, «η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας παραμένει υπερβολικά υψηλή», δηλώνει στην ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Λέενα Ιλα-Μονόνεν.
Κατά κατηγορία ρυπαντών, η θνητότητα που μπορεί να αποδοθεί στα PM2,5 βρίσκεται σε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2020.
Παράλληλα, περί τους 52.000 πρόωρους θανάτους μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που παράγεται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, και εδώ καταγράφεται επίσης ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020.
Στα μικροσωματίδια του όζοντος (O3), που παράγονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορούν να αποδοθούν 22.000 πρόωροι θάνατοι, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2020.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.