Το φαινόμενο El Niño θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024 - Πώς συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών
Εκτιμήσεις για «ισχυρή ένταση» και τον χειμώνα
Φαινόμενο El Niño: Η εκτίμηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τη διάρκειά του και την αποδυνάμωσή του
Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño, το οποίο συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη, θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ ωθώντας προς τα επάνω τις θερμοκρασίες σε μία χρονιά που ήδη εκτιμάται ότι θα είναι η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%. Και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το El Niño θα έχει αυτόν τον χειμώνα, στο απόγειό του, «ισχυρή ένταση». Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου El Niño», εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ, αναφέροντας επίσης ότι οι «θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού είναι πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές».
«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και τη φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων» σύμφωνα με τον WMO.
Πώς το φαινόμενο El Niño θα οδηγηθεί στη σταδιακή αποδυνάμωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς και «δεδομένης της εξέλιξης των προηγούμενων θερμών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων μακροπρόθεσμων προβλέψεων», η σταδιακή αποδυνάμωση του El Niño δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης που θα έφερνε ένα επεισόδιο La Niña είναι σχεδόν μηδενική. Επειτα από ένα καλοκαίρι με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%. «Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.
«Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις» προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.