Περιβαλλον

Διάσκεψη για το Κλίμα στη Λίμα

Γράφουν για την A.V. οι Federica Mogherini και Miguel Arias Canete

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με αφορμή τη Διάσκεψη για τη Κλιματική Αλλαγή που ξεκινάει στη Λίμα τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, η Eco Voice έχει τη τιμή να φιλοξενεί αποκλειστικά άρθρο της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας , Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Federica Mogherini και του Επιτρόπου για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, κ. Miguel Arias Canete.


“Δίνοντας νέα, φιλόδοξη ώθηση στην παγκόσμια δράση για το κλίμα”

Άρθρο της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Federica Mogherini και του Επιτρόπου για την Δράση για το κλίμα και την ενέργεια, κ. Miguel Arias Cañete

Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο πιθανή η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή όσο σήμερα. Τον Οκτώβριο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, συμπεριλαμβανομένου του δεσμευτικού στόχου για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40%.

Η ανακοίνωσή μας έδωσε νέα ώθηση στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Προσφάτως οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν τους μελλοντικούς τους στόχους. Τα νέα αυτά ήταν ενθαρρυντικά. Εάν όμως επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε μια δεσμευτική, ουσιαστική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, ο επόμενος μήνας θα είναι εξίσου κρίσιμος.

Την 1η Δεκεμβρίου εκπρόσωποι από όλες τις χώρες του κόσμου θα συνέλθουν σε μια ζωτικής σημασίας διάσκεψη στη Λίμα, όπου και θα προσπαθήσουν να προλειάνουν το έδαφος για μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, την οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνάψουν τέτοια εποχή το προσεχές έτος στο Παρίσι.

Αναμφίβολα απαιτείται να αναληφθεί επειγόντως δράση για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για να επιτευχθεί βιώσιμη πρόοδος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια πρόκληση. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητές σε κάθε ήπειρο, από το λιώσιμο των μεγάλων παγετώνων της Νότιας Αμερικής έως την υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική.

Η παρέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα είναι έκδηλη. Η διακυβερνητική ομάδα για την κλιματική αλλαγή τόνισε στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησής της ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδό τους. Όσο περισσότερο συνεχίζουμε να διαταράσσουμε το κλίμα τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε και τόσο υψηλότερο το κόστος που θα κληθούμε να καταβάλουμε για να προσαρμοστούμε στις αλλαγές.

Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση αξιολόγησης είναι επίσης σαφές ότι ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάτω από 2°C παραμένει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η διαπίστωση αυτή να αντικατοπτρίζεται με τόλμη στις εισηγήσεις για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Η νέα συμφωνία πρέπει να αποτυπώνει τις εξελισσόμενες ευθύνες των κρατών στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, τις πτυχές της σύγχρονης γεωπολιτικής πραγματικότητας, καθώς και την ικανότητα συμβολής των χωρών. Αυτό που έχει κομβική σημασία είναι η δέσμευση κάθε χώρας να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει ζωτική σημασία η διάσκεψη της Λίμας. Θα αποτελέσει μια ευκαιρία να ασκηθούν πιέσεις στις άλλες χώρες, ιδίως στα άλλα μέλη του G20, ώστε να προτείνουν σύντομα τους δικούς τους στόχους. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε όλοι για να αξιολογήσουμε αν οι συνολικές δεσμεύσεις ανταποκρίνονται στα μέτρα που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες, ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2°C.

Οι χώρες θα συζητήσουν επίσης τη μεθοδολογία τους για την αξιολόγηση των διαφόρων συνεισφορών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι δίκαιες και ότι συντείνουν στις απαιτούμενες προσπάθειες. Τελευταίο στοιχείο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι θα συζητηθεί το σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης για το κλίμα υπέρ των πιο ευάλωτων χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να μετατρέψουν την κλιματική αλλαγή «από τη μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη κοινής προόδου προς ένα βιώσιμο μέλλον». Εάν θέλουμε να επιτύχουμε, θα πρέπει να εξεύρουμε το πολιτικό θάρρος να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, με φιλοδοξία και συλλογικότητα.