- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πάνω από 1.500 είδη ζώων έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές
H συμπεριφορά αυτή αναπτύχθηκε σε πολλά θηλαστικά για να μειωθούν οι εντάσεις
Νέα μελέτη αναδεικνύει γιατί και πώς αναπτύχθηκε η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά σε χιλιάδες θηλαστικά
Σε περισσότερα από 1.500 είδη θηλαστικών, από δελφίνια μέχρι τσίταχ και χιμπατζήδες μπονόμπο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.
Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η συμπεριφορά υπάρχει από την «αυγή» του ζωικού βασιλείου. Ωστόσο, μια νέα μελέτη χιλιάδων ειδών θηλαστικών δίνει μια διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά άρχισε όταν τα ζώα ξεκίνησαν να ζουν σε ομάδες.
Μπορεί η συμπεριφορά αυτή να μην παράγει απογόνους που θα συνεχίζουν τα γονίδια των ζώων, ωστόσο προσφέρει εξελικτικά πλεονεκτήματα, όπως λιγότερο έντονες διαμάχες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Μπορεί να συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στη δημιουργία θετικών κοινωνικών σχέσεων», δήλωσε ο Χοσέ Γκόμεζ, εξελικτικός βιολόγος στον Πειραματικό Σταθμό στην Αλμερία της Ισπανίας και συγγραφέας της μελέτης.
Πάντως, ο Γκόμεζ προειδοποίησε ότι η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, δεν μπορεί να ρίξει φως στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ανθρώπου. «Ο τύπος της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ίδιου φύλου που χρησιμοποιήσαμε στην ανάλυσή μας είναι τόσο διαφορετικός από αυτόν που παρατηρείται στους ανθρώπους». σημειώνει ο ίδιος.
Πώς έγινε η έρευνα
Η ομάδα του Γκόμεζ δεν ερεύνησε ξεχωριστά μικρές ομάδες ξεχωριστών ειδών ζώων, αλλά κατέγραψε τα μοτίβα της εξέλιξης που προκάλεσαν τη συμπεριφορά αυτή σε κάποια είδη ζώων.
Συγκεκριμένα, ερεύνησαν 6.649 είδη εν ζωή θηλαστικών που είχαν ερπετόμορφους προγόνους πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια. Μελετώντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία, κατέγραψαν ποια είδηση είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές συμπεριφορές - από απλές «εφήμερες» σχέσεις μέχρι τη δημιουργία μακροχρόνιων δεσμών.
Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι περίπου το 4% όλων των ειδών θηλαστικών επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά.
Σε κάποια είδη (όπως το τσίταχ) και τα αρσενικά και τα θηλυκά επέδειξαν τάσεις προς την ομοφυλοφιλία, σε άλλα είδη μόνο ένα από τα δύο φύλα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα θηλαστικά δεν είχαν ομοφυλοφιλική σεξουαλική συμπεριφορά και αυτή αναπτύχθηκε καθώς εξελίσσονταν νέες γενεαλογικές γραμμές.
Οι πίθηκοι, για παράδειγμα, προήλθαν από άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε, ανέπτυξαν υψηλότερο ποσοστό ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε σχέση με «παρακλάδια» παλαιότερων ειδών, όπως οι λεμούριοι.
Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά συνδέεται με την κοινωνικότητα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά συνδεόταν με την κοινωνικότητα.
Η ζωή σε ομάδες έχει πλεονεκτήματα για τα θηλαστικά, όπως η προστασία από τους θηρευτές. Ωστόσο, δημιουργεί και προκλήσεις, καθώς οι κοινωνίες αυτές είναι ιεραρχικές, με το alpha ζώο στην κορυφή.
Ο δρ. Γκόμεζ εκτιμά ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα θηλαστικά προσπάθησαν να διαχειριστούν τον ασταθή κοινωνικό τους κόσμο. Ίσως ήταν ένα τρόπος για να δημιουργήσουν τα θηλαστικά δεσμούς και συμμαχίες ή για να συμφιλιωθούν μετά από διαμάχες ή να μετατρέψουν την αντιπαλότητα σε ερωτισμό.
Με πληροφορίες από New York Times