Περιβαλλον

Πρότυπη φοιτητική εστία

Η ευρωπαϊκή πολιτική υπάρχει καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοια έργα

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια πέρα από τη συμβολή τους στη μείωση των ενεργειακών δαπανών και στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργεί και μια σειρά έμμεσων ωφελειών για την υγεία και την ποιότητα της ζωής. Κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ασφάλειας εντός των κτιρίων. Του λόγου το αληθές θα μπορούν να το βεβαιώσουν άμεσα οι 700 φοιτητές που φιλοξενούνται στη φοιτητική εστία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Κομοτηνή και είδαν να ολοκληρώνονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε κτίρια της πανεπιστημιούπολης.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας είχαν αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών που απαρτίζεται από πέντε κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου δεκατριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Με έργα εξωτερικής θερμομόνωσης, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη στέγη, ηλιακών συλλεκτών για παροχή ζεστού νερού και άλλων επεμβάσεων, όχι μόνο η διαβίωση των φοιτητών στη παγωμένη Κομοτηνή θα είναι πιο άνετη, αλλά ήδη έχει καταγραφεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 1-2 βαθμίδες, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας έφτασε το 35-40%.

n

Με την εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης και καταγραφής της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, των θερμοκρασιών και της κατανάλωσης του νερού, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει εικόνα των ενεργειακών αποτελεσμάτων από την παρέμβαση και η σύγκριση τους με την προηγούμενη κατάσταση. Παράλληλα με την τοποθέτηση οθόνης προβολής των ενεργειακών δεδομένων στη φοιτητική λέσχη, οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων για ενεργειακές δαπάνες αλλά και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δημιουργώντας περιβαλλοντική συνείδηση που θα μεταφερθεί αργότερα στη κοινωνία.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέσω του έργου «Ενεργειακή Αποδοτικότητα σε Κοινωνικές Κατοικίες στη Μεσόγειο» στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου MED, στο οποίο συμμετέχουν εφτά Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία). Ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τα 9 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος των δράσεων του Ελληνικού έργου για τη φοιτητική εστία ανήλθε στις 800.000 ευρώ. Πέρα όμως της ενεργειακής αναβάθμισης η δράση συνδυάστηκε και με άλλες παράλληλες ενέργειες όπως η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο χώρο των εστιών. Επιπλέον το πρόγραμμα εμπλέκει τους φοιτητές σε ενεργό συμμετοχή με διάφορες δράσεις όπως για παράδειγμα εθελοντική εργασία για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της εστίας.

n

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά με το έργο. «Στις φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υλοποιήθηκε ένα έργο υπόδειγμα για το πώς οι σύγχρονοι τεχνολογικοί φορείς, όπως το ΚΑΠΕ, μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, χαμηλού εισοδήματος, αξιοποιώντας αποτελεσματικά ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα». Η εμπειρία της Κομοτηνής θα αξιοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας όπου λόγω κλίματος οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Ήδη το ΚΑΠΕ έχει ξεκινήσει ανάλογη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης, για τις επενδύσεις σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υλοποίηση τέτοιων έργων μπορεί να επιφέρει οικονομικά οφέλη στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, της τάξης των 97-168 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Επιπλέον για την Ελλάδα θα δώσουν και μια ώθηση στο κατασκευαστικό κλάδο και θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ευρωπαϊκή πολιτική υπάρχει καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιηθούν τέτοια έργα. Δεν μένει παρά να τα εκμεταλλευτούμε.

n