- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Καμπανάκι» της Greenpeace για την επιδείνωση της υπεραλιείας
Πόσο επείγον είναι να επικυρωθεί η διεθνής σύμβαση για την προστασία των ωκεανών
Greenpeace: «Καμπανάκι» για την επιδείνωση της υπεραλιείας - Πόσο επείγον είναι να επικυρωθεί η διεθνής σύμβαση για την προστασία των ωκεανών
Η υπεραλιεία στα διεθνή ύδατα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, γεγονός που δείχνει πόσο επείγον είναι να επικυρωθεί η πρόσφατη διεθνής Σύμβαση για την προστασία των ωκεανών και των βιολογικών της πόρων, αναφέρει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace.
Το κείμενο καλεί να υπογράψει τη σύμβαση ο μέγιστος δυνατός αριθμός χωρών κατά την προσεχή σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο, χαιρετίστηκε, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και ικανή να προστατεύσει το σύνολο των ωκεανών, η καλή υγεία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την ανθρωπότητα. Το πιο εμβληματικό μέτρο που προβλέπει είναι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στην ανοικτή θάλασσα, στις ζώνες που απέχουν πάνω από 370 χιλιόμετρα από τις ακτές.
Για να προστατευθεί το 30% των γαιών και των ωκεανών του πλανήτη ως το 2030, ο στόχος που υιοθετήθηκε πέρυσι από την COP15 για τη βιοποικιλότητα, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρις Θορν, αρμόδιος για θέματα ωκεανών στην Greenpeace. «Οι απειλές για τους ωκεανούς χειροτερεύουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα», επέμεινε.
Καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, «η πραγματικότητα στη θάλασσα βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλοδοξία που εκφράζεται στη σύμβαση».
What do an eel, a fish and a turtle have in common? They’re all characters in our new short animated film! This extraordinary tale of ocean protection is brought to life by @RumpusAnimation and the iconic voices of @Janefonda @simonpegg and @Camila_Cabello🤩
— Greenpeace International (@Greenpeace) September 13, 2023
Watch and share! 💙 pic.twitter.com/NSqhRR3ZEU
Greenpeace: «Οι ωκεανοί μας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού»
Οι ώρες αλιείας στην ανοικτή θάλασσα αυξήθηκαν κατά 8,5% μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, που βασίζεται σε δεδομένα από οργανισμό ικανό να παρακολουθεί τις κινήσεις αλιευτικών χάρη στους πομπούς τους.
Η εντατικοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει δυνητικά μελλοντικά θαλάσσια καταφύγια: εκεί οι ώρες αλιείας αυξήθηκαν κατά 22,5% την ίδια περίοδο.
«Η υπεραλιεία είναι τεράστιο πρόβλημα», επιμένει ο κ. Θορν. Σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τη μόλυνση και την οξίνιση των θαλασσών, «ωθεί τους ωκεανούς μας στο χείλος του γκρεμού».
Η έκθεση υπογραμμίζει πως μέσα σε τριάντα χρόνια, τα αποθέματα ερυθρού τόνου του Ειρηνικού κατέρρευσαν, μειώθηκαν κατά 90% και πλέον.
Τονίζει επίσης τη ζημιά που έχει προκαλέσει η αλιεία με παραγάδια βαθέων υδάτων, που εκτείνονται σε χιλιόμετρα. Πρόκειται για καταστροφική μέθοδο, που μεταξύ άλλων αιχμαλωτίζει κατά λάθος πολλούς καρχαρίες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί η συνθήκη για να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια, τόνισε στον Τύπο η Σαμάνθα Μάρεϊ, ειδικός στη θαλάσσια βιοποικιλότητα στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
«Η βιομάζα είναι ως και 670% μεγαλύτερη στο εσωτερικό θαλάσσιων καταφυγίων που έχουν υψηλή προστασία», εξήγησε. «Όταν αφήνουμε τον ωκεανό ήσυχο, να επουλωθεί, εξασφαλίζουμε πιο περίπλοκα οικοσυστήματα, που μπορούν να είναι πιο ανθεκτικά».
Για να τεθεί σε ισχύ πριν από την προσεχή σύνοδο του ΟΗΕ για τους ωκεανούς τον Ιούνιο του 2025, η σύμβαση πρέπει να υπογραφτεί και να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες. Αυτό θα επιτρέψει να οργανωθεί γρήγορα σύνοδος των συμβαλλομένων μερών, που θα δημιουργήσουν θαλάσσια καταφύγια.
Επιστήμονες και ειδικοί έχουν ήδη εντοπίσει περίπου δέκα περιοχές στην ανοικτή θάλασσα που πρέπει να προστατευτούν.
Περιλαμβάνουν τον «θερμικό θόλο» ανοικτά από την Κόστα Ρίκα, περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φιλόξενο για τις φάλαινες, και την υποθαλάσσια οροσειρά του Αυτοκράτορα, συνέχεια του αρχιπελάγους της Χαβάης στον Ειρηνικό.
Θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Χιλής ίσως γίνουν τα πρώτα θαλάσσια καταφύγια που θα δημιουργηθούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.