Περιβαλλον

Πλαστική σακούλα

Ο περιορισμός χρήσης της - τα υπέρ και τα κατά

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πλαστική σακούλα μιας χρήσης αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διαδεδομένο και βολικό προϊόν παγκόσμια για τη μεταφορά των καταναλωτικών αγαθών. Η υπερβολική χρήση της όμως και οι συνέπειες που έχει για το περιβάλλον έχει αυξήσει και τον προβληματισμό για τη διαχείριση τους, αφού συχνά διαφεύγουν από τον κύκλο διαχείρισης των αποβλήτων και καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον όπου και παραμένουν για εκατοντάδες χρόνια. Στη Βόρεια Θάλασσα το 94% όλων των πτηνών βρέθηκε να έχει καταπιεί πλαστικό, ενώ όπως έχουν δείξει πρόσφατες επιστημονικές έρευνες το ίδιο συμβαίνει και στη Μεσόγειο τόσο με τα θαλάσσια πτηνά όσο και με τα θαλάσσια θηλαστικά.

Πάρα πολλές χώρες σε ολόκληρο το κόσμο έχουν πάρει μέτρα μείωσης της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας ενώ σε κάποιες άλλες χώρες όπως το Μεξικό και το Χονγκ Κόνγκ έχουν υπάρξει προσωρινές απαγορεύσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παρθεί αποσπασματικά μέτρα από κάποια κράτη όχι όμως μια κεντρική απόφαση που να αφορά όλα τα κράτη μέλη. Το καλοκαίρι που πέρασε και μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τη χρήση πλαστικής σακούλας, όπου το 92% των πολιτών εξέφρασε την ανησυχία του και απαίτησε άμεση δράση για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχτηκε υπέρ της μείωσης κατά 80% μέχρι το 2019 και της επιβολής χρέωσης για όσες διατίθενται στα καταστήματα.

Δυστυχώς όμως παρά την ισχυρή υποστήριξη που έχει λάβει η πρόταση του ευρωκοινοβουλίου , κάποια κράτη μέλη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιοι νεοεισερχόμενοι δυναμιτίζουν την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου αρνούμενοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει επίσης να κερδίσει και τη στήριξη κάποιων κρατών μελών για τη μη επιβολή απαγόρευσης στη χρήση της βιοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας. Ωστόσο μπορεί παλαιότερα οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες να είχαν θεωρηθεί πιο φιλικές για το περιβάλλον σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι είναι πιο επιβλαβείς, ενώ δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στην ανακύκλωση και στην ποιότητα ανακυκλωμένων προϊόντων.

Πληροφοριακά ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 500 πλαστικές σακούλες, εκ των οποίων το 92% είναι μιας χρήσης. Για την Ελλάδα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχουν προτείνει την υιοθέτηση των προτάσεων του ευρωκοινοβουλίου, αρκεί όταν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες να συμφωνηθεί και ισόποση οριζόντια μείωση στις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον καλούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις διαπραγματεύσεις να στηρίξει τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.