- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων πέθαναν στην Ανταρκτική λόγω των χαμηλών επιπέδων πάγου
Η κλιματική αλλαγή καθιστά αβέβαιο το μέλλον τους
Ανταρκτική: Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι πέθαναν λόγω των χαμηλών επιπέδων πάγου στη θάλασσα - «Χωρίς προηγούμενο» οι αποτυχίες αναπαραγωγής.
Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων σε τέσσερις αποικίες της Ανταρκτικής πιθανότατα πέθαναν εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων πάγου στη θάλασσα, που προκάλεσαν «καταστροφική αποτυχία αναπαραγωγής» στα τέλη του 2022, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων έδειξε τη διάσπαση του συνήθως σταθερού θαλάσσιου πάγου και την εξαφάνιση των αποικιών, σε μια εποχή που οι νεοσσοί δεν είχαν ακόμη μεγαλώσει τα αδιάβροχα φτερά τους.
Οι επιστήμονες είπαν ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον υπό την παγκόσμια θέρμανση, επειδή εξαρτώνται πολύ από τον θαλάσσιο πάγο, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί καθώς οι ωκεανοί του κόσμου θερμαίνονται.
Οι αποτυχίες αναπαραγωγής στη θάλασσα Μπέλινγκσχάουζεν ήταν «χωρίς προηγούμενο», αναφέρει η έρευνα, καθώς ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία πολλές αποικίες σε μια μεγάλη περιοχή απέτυχαν όλες σε μια μόνο σεζόν.
«Είναι μια ζοφερή ιστορία», είπε ο δρ. Πίτερ Φρέτγουελ, ερευνητής της British Antarctic Survey και ο κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Σε ιστορικό χαμηλό o θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής
«Σοκαρίστηκα. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς αυτούς τους χαριτωμένους χνουδωτούς νεοσσούς να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς. Το είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό. Η απώλεια του θαλάσσιου πάγου ήταν άνευ προηγουμένου και πολύ πιο γρήγορη από ό,τι φανταζόμασταν».
Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο, το οποίο ακολούθησε χαμηλό ρεκόρ το προηγούμενο έτος, σε μια σειρά εξελίξεων που έχει συγκλονίσει την επιστημονική κοινότητα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment.
(Με πληροφορίες του Guardian)