Περιβαλλον

Υδάτινες Γέφυρες

Περιορισμένοι υδάτινοι πόροι: ένα απ'τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81243-164034.jpg

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, έγινε στη Γερμανία μία έρευνα για το κατά πόσο οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία ενδιαφέρεται μόνο για την επίτευξη προσωπικών στόχων. Οι σύγχρονες κοινωνίες όμως για να κάνουν την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή έχουν ανάγκη από ενεργούς πολίτες. Από πολίτες που δραστηριοποιούνται τόσο στα απλά θέματα της καθημερινότητας όσο και στα μεγαλύτερα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Ένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ορθολογική διαχείριση του νερού, είναι απαραίτητη για την αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων. Στην Ελλάδα αφενός μεν επειδή ο πολύτιμος φυσικός πόρος υπάρχει σε αφθονία, αφετέρου επειδή η περιβαλλοντική μας συνείδηση αλλά και οι υποδομές μας είναι ελλιπής έχουμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης ξεκινούν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και το ημιαστικό νερό. Το Πρόγραμμα «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό» επιδιώκει μέσα από τις δράσεις του να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς στα θέματα διαχείρισης του νερού στη πόλη.

Οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ενημέρωσης. Να ιεραρχήσουν και να αναδείξουν τα βασικότερα προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού στην πόλη τους, ώστε να υπάρξει μια πραγματική καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και οι κατάλληλες πολιτικές για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού.

Μέσα από τις πολλές και διαφορετικές δράσεις, όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικά σεμινάρια του προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης σε θέματα επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, το τελικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη συνεργασίας πολιτών και φορέων. Επιπλέον οι πολίτες θα εμπεδώσουν και μια νέα σχέση με τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Μια σχέση όπου συνυπάρχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό με την υποχρέωση της προστασίας του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.