Περιβαλλον

Μετεκπαίδευση στο Περιβάλλον

Θα δοθούν είκοσι δύο υποτροφίες

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» θα δοθούν είκοσι δύο υποτροφίες για την εκπόνηση Μεταδιδακτορικής έρευνας ή Διδακτορικής διατριβής. Οι υποτροφίες θα δοθούν σε διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες των Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, που το γνωστικό τους αντικείμενο αφορά τη διαχείριση θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων. Όσοι επιλεγούν, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη μετεκπαίδευση τους στα Πανεπιστήμια της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν όπου είναι και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που χρηματοδοτούν κατά 85% το Πρόγραμμα.

«Η αξιοποίηση της εγχώριας τεχνογνωσίας με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και της επιχειρηματικότητας, σε περιοχές με οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα και οικονομικές δυσκολίες» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Εκτός από τις υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί και δράσεις που αφορούν στη διαχείριση, προστασία και βελτίωση της παρακολούθησης των θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτινων πόρων σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά. Χρηματοδοτούνται έργα παροχής πόσιμου νερού σε νησιά, έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση και τη βελτίωση του πόσιμου νερού, έργα για την παρακολούθηση των θαλάσσιων υδάτων, τη περιβαλλοντική αποκατάσταση και φυσικά την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία. «Το Πρόγραμμα για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» εναρμονίζεται πλήρως με το στρατηγικό στόχο που έχουν θέσει το ΥΠΕΚΑ και η Γενική Γραμματεία Υδάτων. Στοχεύουμε διαρκώς στη βελτίωση, την συνεχή παρακολούθηση και την διασφάλιση της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και θαλάσσιων πόρων της χώρας μας, με ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας και υιοθέτηση πρακτικών που επιτυγχάνουν την αειφόρο χρήση και διαχείριση των οικονομικά και οικολογικά πολύτιμων πόρων» θα πει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης αναφορικά με το Πρόγραμμα.

Οι υποτροφίες θα διαρκέσουν 18 μήνες και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 9η Ιανουαρίου 2015. Οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής καθώς και οι οικονομικές παροχές αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο της Προκήρυξης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.