Περιβαλλον

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα

Η εξειδίκευση στα αιολικά στην Αθήνα τρέχει για περισσότερα από 20 χρόνια, από το 2002, αλλά είναι η πρώτη φορά που σχεδόν οι μισοί φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα είναι γυναίκες

Γιώργος Κάραλης
Γιώργος Κάραλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσκεψη στο Αιολικό Πάρκο Άγιος Γεώργιος της ΤΕΡΝΑ στις 15 Μαΐου 2023. Από αριστερά προς τα δεξιά: Assia Achhibat, Valeria Santos Cilento, Prajakta Ranade, Γεώργιος Κάραλης, Emily Murray, Azadeh Momenifar, και Hanne Macken.
Επίσκεψη στο Αιολικό Πάρκο Άγιος Γεώργιος της ΤΕΡΝΑ στις 15 Μαΐου 2023. Από αριστερά προς τα δεξιά: Assia Achhibat, Valeria Santos Cilento, Prajakta Ranade, Γεώργιος Κάραλης, Emily Murray, Azadeh Momenifar, και Hanne Macken.

Τα χαμηλό ποσοστό γυναικών μηχανικών στον τομέα της αιολικής ενέργειας και η κατάρριψη των στερεοτύπων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου είναι στις 15 Ιουνίου και η Διεθνής Ημέρα των γυναικών μηχανικών γιορτάζεται στις 23 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της EUREC φιλοξενείται στην Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ η εξειδίκευση στην Αιολική Ενέργεια. Φέτος είχαμε ιδιαίτερους λόγους να γιορτάσουμε και για τις δύο παγκόσμιες ημέρες!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του IRENA, μόλις 21% είναι το μερίδιο των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της αιολικής ενέργειας. Φέτος στην Αθήνα, 6 από τους 13 φοιτητές είναι γυναίκες, ποσοστό 46%. Η εξειδίκευση στα αιολικά στην Αθήνα τρέχει για περισσότερα από 20 χρόνια, από το 2002, αλλά είναι η πρώτη φορά που σχεδόν οι μισοί φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα είναι γυναίκες.

Η Valeria Santos Cilento, Μηχανολόγος Μηχανικός από τη Βενεζουέλα, εξηγεί γιατί επέλεξε την ειδίκευση στην αιολική ενέργεια: «Κατά την εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας, μελέτησα την τεχνοοικονομική σκοπιμότητα ενός μικρού αιολικού πάρκου σε ένα νησί της χώρας μου. Αργότερα, ασχολήθηκα με μελέτες βιωσιμότητας στο πλαίσιο της πρώτης μου εργασιακής εμπειρίας και έγινα μέλος ενός δικτύου νέων με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Εκεί βρήκα το κίνητρο να ενταχθώ στον αναδυόμενο κλάδο της αιολικής ενέργειας και να υποστηρίξω με πάθος μέσα από την καριέρα μου την ενεργειακή μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια».

Η Emily Murray, Μηχανολόγος Μηχανικός από τον Καναδά, αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη για το Master των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επέλεξε την Ελλάδα για τις σπουδές της: «Ο Καναδάς μόλις ξεκίνησε την ενεργειακή του στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε μου ήταν πολύ ελκυστικό να έρθω στην Ευρώπη για σπουδές και να διδαχθώ από εκείνους που πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα εδώ και δεκαετίες. Το πρόγραμμα εξειδίκευσης της αιολικής ενέργειας στην Αθήνα παρείχε ποικίλη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της αιολικής ενέργειας, με συμμετοχή ειδικών από όλη την Ευρώπη. Αυτό το εξάμηνο στην Αθήνα μου επέτρεψε να επεκτείνω την οπτική μου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως και ανυπομονώ να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου, ώστε να αναλάβω πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη των στόχων».

Η Prajakta Ranade, Μηχανολόγος Μηχανικός από την Ινδία, επιθυμεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή μετάβαση, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ινδία: «Ένα θέμα που θα ήθελα να διερευνήσω είναι πώς το αιολικό δυναμικό ποικίλει στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με βέλτιστο τρόπο. Η εξειδίκευση στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα ήταν μια ευκαιρία για μένα να διευρύνω τους ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς μου ορίζοντες και είμαι απολύτως ενθουσιασμένη με την προοπτική να ξεκινήσω την καριέρα μου στην Ευρώπη».

Η Azadeh Momenifar, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Ιράν, έχοντας ήδη δουλέψει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στη χώρα της, διαπίστωσε από πολύ νωρίς την σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Πιστεύω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εποχή της χρήσης συμβατικών καυσίμων έχει τελειώσει και ο κόσμος χρειάζεται να αξιοποιήσει νέες πηγές και τεχνολογίες περισσότερο από ποτέ. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδείχθηκε το ιδανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για την εξειδίκευση μου στην Αιολική Ενέργεια. Νιώθω έτοιμη να ασχοληθώ με τον τομέα αυτό σε Ασία και Ευρώπη».

Η Assia Achhibat, Πολιτικός Μηχανικός από το Μαρόκο, με προϋπηρεσία 5 ετών σε κατασκευαστικές εταιρείες στο παρελθόν, αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα της και να περάσει 4 μήνες στην Ελλάδα για να ακολουθήσει το όνειρο της: «Έκανα ένα διάλειμμα στην οικογενειακή μου ζωή στη Γαλλία για να μπορέσω να ενταχθώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι κάτι που ήθελα εδώ και πολύ καιρό και φέτος ήταν η ευκαιρία μου να το πραγματοποιήσω. Αυτή η περίοδος δεν ήταν καθόλου εύκολη, να είμαι σε απόσταση από τον σύζυγό μου και τον 3χρονο γιο μου, αλλά με την υποστήριξή τους μπορώ τώρα να πω ότι είμαι περήφανη για την απόφαση που πήρα. Φεύγω από την Αθήνα, γεμάτη από έντονες αναμνήσεις και μια πλούσια διδακτική εμπειρία».

Τέλος, η Hanne Macken, Μηχανικός Επιχειρήσεων από το Βέλγιο, η μόνη Ευρωπαία μεταξύ των έξι, πιστεύει ότι το ποσοστό των γυναικών μηχανικών οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση: «Ας συνεχίσουμε αυτή την τάση και στην αιολική ενέργεια. Καιρός να σπάσουμε τα στερεότυπα!».

Όλες οι συμμετέχουσες συμφώνησαν ότι το εξάμηνο εξειδίκευσης στην Αθήνα τους προσέφερε σημαντικό υπόβαθρο στην αιολική ενέργεια, επαφή με ειδικούς από όλο τον κόσμο και το κίνητρο για να ξεκινήσουν με επιτυχία το επόμενο στάδιο της σταδιοδρομίας τους σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.