Γιατί μια ομάδα όρκες άρχισε ξαφνικά να επιτίθεται σε σκάφη;
Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 505 περιπτώσεις ως τώρα
Γιβραλτάρ: Γιατί μια ομάδα όρκες άρχισε ξαφνικά να επιτίθεται σε σκάφη; - Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 505 περιπτώσεις ως τώρα
Τρεις φάλαινες όρκα επιτέθηκαν σε ένα σκάφος στα Στενά του Γιβραλτάρ νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας του τόσο σοβαρές ζημιές που βυθίστηκε αμέσως μετά.
Το περιστατικό της 4ης Μαΐου ήταν η τρίτη φορά που φάλαινες-δολοφόνοι (Orcinus orca) βυθίζουν σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τα τελευταία τρία χρόνια. Ο πληθυσμός των κητών στην περιοχή αυτή άρχισε να παρενοχλεί σκάφη, τις περισσότερες φορές δαγκώνοντας το πηδάλιό τους, το 2020. Σχεδόν το 20 τοις εκατό αυτών των επιθέσεων προκάλεσαν αρκετές ζημιές ώστε να αχρηστευθούν τα σκάφη.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι όρκες κυνηγούν τα πλωτά σκάφη. Υπάρχουν δύο υποθέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η μία είναι ότι οι φάλαινες-δολοφόνοι έχουν εφεύρει μια νέα μόδα, κάτι που είναι γνωστό ότι κάνουν οι υποπληθυσμοί αυτών των μελών της οικογένειας των δελφινιών. Όπως και στους ανθρώπους, οι μόδες των ορκών συχνά καθοδηγούνται από νεαρά άτομα. Εναλλακτικά, οι επιθέσεις μπορεί να είναι μια απάντηση σε μια κακή εμπειρία του παρελθόντος που είχαν τα κήτη με ένα σκάφος.
Το πρώτο γνωστό περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2020 στα Στενά του Γιβραλτάρ, μια περιοχή με μεγάλη κίνηση σκαφών. Από τότε η GTOA έχει καταγράψει 505 περιπτώσεις όρκας που αντιδρούν με βία απέναντι σε σκάφη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι όρκες προτιμούν να επιτίθενται στο πηδάλιο των σκαφών, ενώ μερικές φορές ξύνουν το κύτος με τα δόντια τους. Τέτοιες επιθέσεις συχνά σπάνε το πηδάλιο, με αποτέλεσμα το σκάφος να μην μπορεί να πλοηγηθεί. Σε τρεις περιπτώσεις, τα ζώα προκάλεσαν τόσο σοβαρές ζημιές σε ένα σκάφος που βυθίστηκε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.