Περιβαλλον

Φανάρια με ταυτότητα

Μια απλή ιδέα έρχεται να βάλει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια απλή ιδέα του συγκοινωνιολόγου –μελετητή Σταύρου Κωνσταντινίδη, έρχεται να βάλει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι οδηγοί σε μια ξένη πόλη ή ακόμη και μέσα στην ίδια τους την πόλη. Να ψάχνουν δηλαδή να βρουν τον προορισμό τους κάνοντας άσκοπους κύκλους, καταναλώνοντας χρόνο και καύσιμα, αλλά και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με περισσότερα καυσαέρια. Η ιδέα του κυρίου Κωνσταντινίδη αν και πραγματικά απλή είναι όμως πολύ πρακτική. Μια μικρή κίτρινη αριθμημένη ταμπελίτσα τοποθετείται στον κάθε σηματοδότη, ώστε ο οδηγός να μην είναι απαραίτητο να ψάχνει δρόμους και διευθύνσεις αλλά απλά ένα συγκεκριμένο αριθμημένο φανάρι.

Η υλοποίηση της ιδέας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στην πρώτη πιλοτική φάση θα τοποθετηθούν 385 αριθμημένες πινακίδες πάνω από τα φανάρια σε κεντρικούς κόμβους της πόλης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος «η τοποθέτηση των πινακίδων θα συμβάλλει στη βελτίωση και στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της φιλικότητας των πόλεων για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες, στην εξοικονόμηση χιλιάδων ανθρωποωρών ανά ημέρα και στην εξοικονόμηση οχηματοχιλιομέτρων, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωση κατανάλωσης ενέργειας, μείωση του χρόνου διαδρομής και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που προκαλούνται από την απόσπαση της προσοχής προκειμένου να εξευρεθεί η σωστή πορεία».

Η πρόταση «υιοθετήθηκε» και χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος κατά την παρουσίαση της μελέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του βιοτικού αλλά και του προσωπικού μας επιπέδου ώστε να σταματήσουμε να λέμε «αυτό δεν γίνεται».

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ιδέα εφαρμοσμένη.

Download Video as MP4