Περιβαλλον

Περιορισμοί πρόσβασης στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Με γνώμονα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της δυτικής Κρήτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιορισμοί πρόσβασης στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επιστημονική έρευνα του Πολυτεχνείου της Κρήτης προτείνει σειρά μέτρων βιώσιμης διαχείρισης του Μπάλου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών.

Με γνώμονα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της δυτικής Κρήτης, η ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στον Μπάλο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται μέγιστος αριθμός 2.230 επισκεπτών ανά ημέρα - δηλαδή περίπου 50% λιγότερα άτομα από αυτά της αιχμής του καλοκαιριού, ορισμός μέγιστου αριθμού πλοίων ανά ημέρα, καθώς και συχνότεροι καθαρισμοί της παραλίας.

Η έρευνα που κινήθηκε σε διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες προστασίας όσο και το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει ο προορισμός παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, στο Επιμελητήριο Χανίων που είναι ο φορέας του έργου «Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού».

Την «ακτινογραφία», καθώς και τη μεθοδολογία της έρευνας παρουσίασε ο καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, επισημαίνοντας ότι στηρίχθηκε σε 12 διαφορετικά μέτρα και προτεραιότητες. Στο πλαίσιο της έρευνας ομάδα από το Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκε στο Μπάλο, καλώντας 400 από τους επισκέπτες να απαντήσουν στο θεματολόγιο που τους τέθηκε.

Προστασία της περιοχής

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, «μόνο μέσα από ήπια παρέμβαση μπορεί και πρέπει να αυξήσει την αξία της η περιοχή».

«Στόχος μας είναι η προστασία και για σήμερα και για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε.

Με βάση τις απαντήσεις των επισκεπτών στο ερωτηματολόγιο, προκύπτει ότι πρέπει να ενισχυθεί η καθαριότητα, να λυθεί το ζήτημα της στάθμευσης, να εξεταστεί το ανώτατο όριο επισκεπτών και να οργανωθεί καλύτερα η περιοχή, ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μόνιμο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης επισήμανε: «Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή, για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας, με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης».

Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού της πλούτου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.