Περιβαλλον

Ελληνικό: ένα τεράστιο σκάνδαλο

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με συνέπεια στο θεσμικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρουσίασε την Οικονομοτεχνική Μελέτη Εκτίμησης της Επενδυτικής Αξίας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά. Η μελέτη είναι καταπέλτης για το ΤΑΙΠΕΔ αφού αποδεικνύει την αξία του Ελληνικού υποτιμημένη κατά 222%. Με απλά λόγια το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης στην αξία που έχει το τετραγωνικό μέτρο στον Αγ. Βασίλειο Αντιρρίου.

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας έγινε με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6203 τ.μ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγ. Κοσμά και με βάση τη μελέτη της «Ελληνικό Α.Ε», η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο 4062/2012, βάση του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εκτίμηση βασίστηκε στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού.

Με μια συντηρητική εκτίμηση η έκθεση του ΤΕΕ υπολογίζει την αξία της έκτασης Ελληνικού- Αγίου Κοσμά σε 3 δις ευρώ, αξία μεγαλύτερη κατά 222% ,από τα 915 εκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 92 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αξία που δεν υπάρχει πουθενά στη περιοχή. «Με τη σημερινή εκτίμηση κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες γι’ αυτή τη βήμα-βήμα μεθόδευση του ξεπουλήματος του Ελληνικού» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η εκτίμηση βασίστηκε στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ και όχι σε ένα άλλο πραγματικό μοντέλο διαγωνιστικών διαδικασιών όπου η εκτίμηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη των 3 δις ευρώ. Όπως υπογράμμισαν οι εκτιμητές μηχανικοί Ι. Αλεξόπουλος και Α.Ψαθάς ανεξάρτητα εάν θεωρούν σωστές ή όχι τις επιλογές της μελέτης προχώρησαν στην εκτίμηση με τα δεδομένα της μελέτης, αφού με αυτά προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.

Ζήτημα για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης χαρακτηρίζοντας το «κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μια προσφορά» ενώ θύμισε ότι το ΤΕΕ προσπάθησε να οδηγήσει την Κυβέρνηση, τους δημόσιους φορείς και το ΤΑΙΠΕΔ σε διάλογο με την κοινωνία για την πραγματική αξιοποίηση του Ελληνικού και όχι για το ξεπούλημα του. Έτσι στις 16 Απριλίου του 2013 η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ δέχθηκε τον τέως πρόεδρο της «Ελληνικό ΑΕ» καθηγητή Σ.Πολλάλη προκειμένου να ενημερωθεί για τις μελέτες και τις προτάσεις της εταιρείας του δημοσίου. Την επόμενη ημέρα ο κ. Πολλάλης αντικαταστάθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ελληνικό ΑΕ» δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε το ΤΕΕ ζήτησε επανειλημμένα ενημέρωση από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη του θέματος χωρίς ανταπόκριση.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκτίμηση δεν έχει υπολογιστεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της επένδυσης, αφού έγινε σύμφωνα με το πώς κινείται το ΤΑΙΠΕΔ που δεν το ενδιαφέρουν καθόλου ούτε οι άνθρωποι ούτε το περιβάλλον.