Περιβαλλον

Επέστρεψαν νωρίς φέτος οι μωβ μέδουσες - Πού καταγράφηκαν

Οδηγίες για το τσίμπημα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μωβ μέδουσες: Επέστρεψαν από τον Απρίλιο στις ελληνικές θάλασσες - Χάρτης με τις περιοχές που καταγράφηκαν

Από νωρίς ξεκίνησαν φέτος την «επέλαση» τους στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες καταγραφές τους από πολίτες.

Σύμφωνα με το JellyReport του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, παρά το γεγονός ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν έχει αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει για μπάνια, κάποιοι πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να βλέπουν μωβ μέδουσες και να τις καταγράφουν στον χάρτη της ιστοσελίδας iNaturalist.

Για το 2023, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας αναμένει πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Στις Κυκλάδες ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ λίγο περισσότερες μωβ μέδουσες αναμένονται στη δυτική Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Έξαρση αναμένται να υπάρξει στο Ιόνιο, όπως και πέρσι, καθώς υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών από τις άλλες περιοχές της Μεσογείου. Επίσης, πάλι όπως και το 2022, κάποιες φορές ίσως υπάρχουν έντονες εμφανίσεις μωβ μεδουσών σε περιοχές της Αττικής.

Ειδικά, για το Ιόνιο επισημαίνεται ότι νεαρές μωβ μέδουσες έχουν ήδη καταγραφεί στην Κέρκυρα. Μιας και οι μωβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα αντιμετωπίσουν έξαρση.

Πάντως, στο JellyReport αναφέρεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί πάντα οι συνθήκες εξαρτώνται απότον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα.

Περίοδος έξαρσης για τη μέδουσα πυξίδα

Πέρα από τις μωβ μέδουτσες, κάθε χρόνο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου (μερικές φορές μέχρι και τις αρχές Ιουνίου) υπάρχει φυσική έξαρση της μέδουσας-πυξίδα (Chrysaora hysoscella)

Ήδη υπάρχουν καταγραφές από μέδουσες-πυξίδα που έχουν εκβραστεί σε παραλίες, ενώ τις επόμενες εβδομάδας το φαινόμενο αναμένεται να είναι πιο έντονο.

Τσίμπημα από μωβ μέδουσες - Η αντιμετώπιση σε 7 βήματα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται μετά το τσίμπημα από μωβ μέδουσα:

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας, καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.