- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
8.336 μέτρα υπό τη θάλασσα: Ψάρι εντοπίστηκε να κολυμπά σε βάθος ρεκόρ
Βιντεοσκοπήθηκε από επιστήμονες ανοιχτά της Ιαπωνίας
Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας - Το είδος σαλιγκαρόψαρου εντοπίστηκε σε βάθος 8.336 μέτρων.
Eπιστήμονες κατέγραψαν πλάνα ενός ψαριού που κολυμπά πάνω από 8 χιλιόμετρα κάτω από το νερό, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μεγαλύτερου βάθους στο οποίο έχει ποτέ καταγραφεί ψάρι.
Πρόκειται για ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis, το οποίο κινηματογραφήθηκε να κολυμπά σε βάθος 8.336 μέτρων. Βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο «σκάφος προσγείωσης» που έπεσε στο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας
Ο επικεφαλής επιστήμονας δήλωσε ότι το σαλιγκαρόψαρο θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι ή πολύ κοντά σε αυτό. Η προηγούμενη παρατήρηση του βαθύτερου ψαριού είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην τάφρο των Μαριάνα. Επομένως, η ανακάλυψη αυτή ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.
«Αν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για ελάχιστα λεπτά, ενδεχομένως για λίγα μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Alan Jamieson στο BBC News. Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που ασχολείται με τα βάθη της θάλασσας έκανε μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα ψάρια πιθανότατα θα βρεθούν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το επιβεβαίωσε.
Το νεαρό Pseudoliparis βιντεοσκοπήθηκε από ένα σύστημα κάμερας προσαρτημένο σε ένα σταθμισμένο πλαίσιο που απελευθερώθηκε πάνω από την πλευρά ενός πλοίου, του DSSV Pressure Drop. Στο πλαίσιο προστέθηκε δόλωμα για την προσέλκυση της θαλάσσιας ζωής.
Παρόλο που δεν αλιεύθηκε ένα δείγμα για να προσδιοριστεί πλήρως ο τύπος του είδους του, αρκετά ψάρια παγιδεύτηκαν λίγο ψηλότερα στη στήλη του νερού στην κοντινή τάφρο της Ιαπωνίας, σε βάθος 8.022 μέτρων.
Τα «πραγματικά αξιοσημείωτα» σαλιγκαρόψαρα
Ήταν και πάλι σαλιγκαρόψαρα, του είδους Pseudoliparis belyaevi, και δημιούργησαν ένα ρεκόρ για το βαθύτερο ψάρι που έχει αλιευθεί ποτέ. Τα σαλιγκαρόψαρα είναι πραγματικά αξιοσημείωτα. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν στις εκβολές των ποταμών.
Αλλά η ομάδα των σαλιγκαρόψαρων έχει επίσης προσαρμοστεί στη ζωή στα κρύα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου. Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.
Ο καθηγητής Jamieson λέει ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην τάφρο των Μαριάνα οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara. «Είχαμε προβλέψει ότι το βαθύτερο ψάρι θα βρισκόταν εκεί και είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο», δήλωσε.
«Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τη βαθιά θάλασσα. Εμείς ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα». Ο καθηγητής Jamieson είναι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου βαθιάς θάλασσας Minderoo-UWA. Σε αυτή την αποστολή, η οποία διερεύνησε επίσης την τάφρο Ryukyu, συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.
(Με πληροφορίες του Guardian και του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.